Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Министър Ангелов: Не пътувайте до Благоевград и Търговище

„Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, които са леки и приемливи от всички. Най-важните са носене на маска в закрити пространства, проветряване, спазване на дистанция и разбира се дисциплина.

Тъй като наблюдаваме нарушаването им,

ще завишим контрола.

Той ще бъде ежедневен и нощен, на всички места, на които има събиране на големи групи хора – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове. Всички следим какво се случва в социалните мрежи като клипчета и снимки на млади хора в нощните заведения“.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той призова хората да не пътуват в областите Благоевград и Търговище,

които са „червени зони“ по отношение на заболяваемостта, за да не се разпространява заразата в други области. В тези две области заболяваемостта през последните 14 дни е над 120 души на 100 000 души.

„По отношение на числата – 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация“, обяви още здравният министър.

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440.

За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите – 16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *