Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Докладната за затварянето на ул.“Свобода“ отново се внася в Общински съвет

За втори път в Общински съвет ще се разглежда въпроса със затварянето на улица „Свобода“ за движение на автомобили в участъка на кръстовището с ул. „Акад. Стоян Романски“ (Общински пазар – Ботевград). Движението ще се ограничи в двете посоки (съгласно схема – предложение) чрез поставянето на пътни принадлежности – цветарници, при съблюдаване на всички приложими нормативни изисквания.

Докладната записка се внася отново за разглеждане и гласуване в Общински съвет. Вносител е кмета на общината Иван Гавалюгов, след като Областният управител на Софийска област бе върнал  за ново разглеждане на решението, като е издал Заповед № ВР-11/13.08.2020 г. Преди това, през юли 2020 г, общинските съветници с 14 гласа “за“, четири гласа  “против“ и 5  “въздържал се“ гласуваха затварянето на улицата. За първи път се заговори за затварянето на улица“ Свобода“ през януари 2019г. Почти две години въпросът намери широк обществен дебат.

Общинското ръководство предлага:

  • Да се поставят знаци „Път без изход“ от източната страна на ул. „Свобода“ след кръстовището с бул. „Трети март“ и от западната страна на ул. „Свобода“ след кръстовището с ул. „Боженишки урвич“.
  • Да се премахнат знаците В27 „Забранени са престоят и паркирането“ в източната част на ул. „Свобода“ след кръстовището с бул. „Трети март“ и в западната част на ул. „Свобода“ след кръстовището с ул. „Боженишки урвич“ и се обособят и разчертаят места за паркиране (включително места за паркиране на пътни превозни средства, обслужващи хора с увреждания) при спазване на всички приложими нормативни изисквания.

Мотивите за затварянето на улицата са нарастващия брой автомобили и пътни инциденти, затрудненото паркиране и престой.

Улица „Свобода“ е една от най-натоварените улици в гр. Ботевград, тъй като има постоянно движение на ППС, пешеходци и велосипедисти (главно в района на Общински пазар – Ботевград), а също така и множество автомобили в режим на паркиране и престой.

С оглед обстоятелството, че с репението се засягат правата на неограничен брой правни субекти, се проведе процедура по смисъла на чл. 66 от АПК за уведомяване относно предстоящото издаване на общ административен акт. Производството по издаване на общия административен акт се оповести чрез средствата за масово осведомяване (официален сайт на Община Ботевград), като в едномесечния срок (31.08.2020 г. – 01.10.2020 г.) не постъпиха предложения и становища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *