Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Държавата ще компенсира хората с провалени екскурзии и почивки

Държавата ще отпусне безвъзмездна помощ на туроператорите и туристическите агенции, за да се разплатят с клиентите с пропаднали заради коноравируса екскуризии и почивки.

Това гласуваха днес депутатите, като приеха допълнителна разпоредба в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Според новия текст държавата ще предостави на туроператорите безвъзмездни средства в размер на 4% от оборота им през 2019 г. Приориоритетно те ще се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми.

Редът, по който тези средства ще бъдат предоставени на бизнеса, ще бъде определен от министъра на туризма.

Конкретна сума не е посочена, но тези дни министърът на туризма Марияна Николова обяви, че туроператорите ще получат още 50 млн. лв., освен безвъзмездната помощ от ОП „Иновация и конкурентоспособност“ в размер на 10 млн. лв.

Близо 840 фирми от бранша са кандидатствали за грантовете по ОПИК и очакват да бъдат обявени резултатите.

Преди време туроператорите съобщиха, че дължат пари на близо 320 хил. туристи, депозирали частично или напълно суми за туристически пакети, които не се били реализирани. Парите по тях обаче вече са платени за хотели и самолетни билети и не могат да бъдат върнати. За 60% от предплатените ваканции потребителите са се съгласили да получат ваучери, с които когато стане възможно да осъществят пътуването си или да получат алтернативна почивка. За останалите 40% хората си искат парите. По този повод от бранша обявиха, че искат от държавата целево финансиране от 150 млн. лв., за да покрият задълженията си, чийто краен срок за отсрочване изтича през март-април. 

Текстът бе глуван при второто четене днес на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Той е внесен в преходните му разпоредби от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова. Ще влезе в сила от 7 декември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *