Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов: До края на 2020г Общината очаква да постъпят 3,5-те млн.лв за ремонт на болницата

До края на 2020г са очакванията на Община Ботевград по сметките й да постъпят 3,5 млн.лв, които Министерски съвет отпуска за ремонт на общинската болница в Ботевград.

Реалните строително-ремонтни дейности ще започнат през пролетта на следващата 2021г. Това заяви днес кметът на общината Иван Гавалюгов, по време на редовния си брифинг с медиите.

„В момента сме на етап съгласуване на  внесения от проектантите проект. Ремонтът ще обхване всички налични помещения от сградата на МБАЛ. Той ще бъде осъществен на етапи, в зависимост от осигуреното финансиране“, посочи Гавалюгов.

Средствата, които вече Общински съвет-Ботевград гласува, ще бъдат трансферирани към Община Ботевград. Заемът, който гласува Общински съвет на този етап няма да е ползва, стана ясно днес. Кметът заяви, че средствата от 3.5 млн. лв ще бъдат достатъчни за ремонт на Блокове 1,2,3,4. Да припомним, че Община Ботевград бе одобрена за кредит от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ за 2,7 млн.лв, след като Община Ботевград е кандидатствала пред Държавния фонд за отпускане на заем в размер на 3 млн.лева за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на МБАЛ – Ботевград, за което има решение на ОбС.

Най-належащите ремонтни дейности, които трябва да бъдат изпълнени в болницата ще започнат в Блок 1, каза още градоначалникът. По думите му още през януари Община Ботевград ще обяви процедура за избор на изпълнител, след като минат всички съгласувателни процедури. „Предполагам, че те няма да отнемат повече от месец, преди да бъде издадено разрешение за строеж. Нашите предварителни намерения са ремонтът да започне от Блок 1 – централната сграда, където ще започнем с подмяна на ел.инсталацията. Много е важно така да се извърши ремонта, че в максимална степен да не се затрудни работата а лечебното заведение“, подчерта Гавалюгов.

Въпросните средства от 3,5 млн.лв, които ще бъдат  отпуснати на Община Ботевград, са най-много от всички общини в Софийска област. За първи път от 5 години насам нашата община получава такива средства. Кметът Иван Гавалюгов коментира това обстоятелство по следния начин: „ Във всички случаи изпитваме сериозно задоволство , че е в крайна сметка съм бил уверен, че община Ботевград рано или късно ще получи заслужените средства ,с  които да извърши важни и належащи дейности. Наш приоритет са болницата и водопровода. И преди съм го казвал, но лошата комуникация и неправилно предадените манипулирани внушения по отношение какво се случва ве Ботевград и защо не трябва да се случват хубави неща, финансирани с държавни средства , тези пречки и обстоятелства вече не играят тази негативна роля. И виждате, че тази година  освен това финансиране, се получиха основни средства за ремонт на централния водопреносен пръстен в Ботевград, който към настоящия момент е завършен“, заяви кметът Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *