Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Протест на жителите на Врачеш, заради честото спиране на тока. Днес изпращат писмо до министър Петкова

Жителите на село Врачеш днес – 16 декември предприеха протестни действия, заради честото спиране на електрозахранването в селото и липсата на трайно решение на проблема. Мирният протест се състоя от 8.30 че пред сградата на Кметство Врачеш. На него присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов и кметът на с. Врачеш – Марин Бончовски. На събитието обаче нямаше представители на електроразпределевителното дружество.

Събралите се протестиращи настояват за адекватни и бързи решения. По този повод те ще изпратят днес по-късно Декларация до министъра на енергетиката – Теменужка Петкова. В нея се посочва, че от шест години насам електрозахранването на село Врачеш е с изключително лошо качество. „Токът спира почти ежедневно и по всяко време на денонощието. Положението вече е нетърпимо – десетки повредени електроуреди, невъзможност за провеждане на онлайн обучението на децата ни, провалени онлайн уроци, невъзможност за работа от вкъщи в условията на пандемия и други проблеми вследствие на некачественото електрозахранване. Сигналите ни до Омбудсмана на електрическата компания, до ръководството на ЧЕЗ Електроразпределение България, до Комисията за енергийно и водно регулиране останаха без конкретни действия. Така и не получихме отговор на въпроса на какво основание и поради каква причина се спират токът в селото всеки ден“, пише в Декларацията.

Ако отново не бъдем чути, няма да спрем да си търсим  правата. Следващата стъпка, която възнамеряваме, е да предприемем  да спрем да си плащаме месечните сметки. Госпожо министър смятаме, че като изрядни платци на „ЧЕЗ Електроразпределение“ заслужаваме да ни бъде осигурено качествено електрозахранване. Затова се обръщаме към Вас с искане за незабавна проверка  за установяване на причините за честото спиране на тока на домакинствата на село Врачеш и да ни съдействате за решаване на този проблем“, се посочва в Декларацията. Освен до министър Петкова декларацията ще бъде изпратена и до Комисията за енергийно и водно регулиране.

Жителите искат бързи действия в законоустановения срок. В хранителния магазин под ресторант „Черното лале“ също върви подписка.

Протестните действия  се организират от Инициативен комитет, в който  влизат 15 души, като негов председател е Йовелина Сърновска.

Кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че има постоянна комуникация със служителите на ЧЕЗ по отношение на проблема в село Врачеш. „В интерес на истината, когато им подам сигнал, поемат ангажимент да проверят за причините. Само че, тъй като се слчува прекалено често, изисках поне да изпратят официална инромация за последните 30 дни кога са възникнали последните прекъсвания на тока, за тяхното времетраене  и причините, които ЧЕЗ са установили“, подчерта кметът Гавалюгов. По думите му в петък – 18 декември Община Ботевград трябва да получи тази информация от ЧЕЗ, които същевременно са поели ангажимент за среща с общинското ръководство и жителите на Врачеш след Нова година.

„По принцип не са отказали среща, но имат генерална забрана за срещи по места с оглед пандемичната обстановка. Една от причините е затруднения с отстраняване на повредите заради силно редуцирания състав. Доколкото разбрах ръководителят на района в Ботевград е карантиниран от дълго време. Иам служители, които по същите причини не са налични. Приемам го, човешко е. Във всяка една сфера има пострадали от пандемията. Но проблемите с тока не са от месец или два. Тук хората, за да стигнат до тези действия не  е въпрос на някакъв временен каприз. Това е проблем поне от 5 години, откакто аз имам пряк поглед. Сигурно има известно  подобрение, но не е такова, каквото да даде увереност у хората че всъщност плащат за качествена услуга, каквато би трябвало да  получават“, заяви градоначалникът. Той заяви, че действително дългите прекъсвания, каквито ги имаше в предходни години в момента ги няма, но това, че са достатъчно чести, се отразява неблагоприятно на електроуредите и на нормалното функциониране на едно домакинство, добави Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *