Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

143 г от Освобождението на Литаково

Жителите на село Литаково, съвместно с кмета на Кметство Литаково отбелязаха днес големия празник на селото – Освобождението от турско робство. На днешна дата преди 143 г Литаково е осовободено от поробителите. Поради извънредното положение, свързано с противоепидемичните мерки тържство тази година не се състоя.

Приветствие по повод празника отправи кметът Пешо Младенов към всички присъстващи.

„Днес, въпреки пандемията, ние сме се събрали да отбележим 143 г от Освобождението. Днес ние се прекланяме пред величието на руските воини, прекланяме се пред героизма на българските опълченци, пред всички, които оставиха костите си по българските земи за свободата на страната ни, за запазване на българския дух и националната идентичност. Гордост, дълбока признтелност и родолюбие изпитва всеки българин, когато се върне в онези тежки, но славни години от нашата история. Преди 143 г нашите предци – онези истински българи успяха да разкъсат оковите на османското робстрво и да ни донесат свободата. Честит празник уважаеми съселяни! Бъдете живи и здрави! Заедно всички да работим за процъфтяването на нашето село и заедно с общи усилия да преодолеем пандемията, за да можем догодина да почетем празника подобаващо!“

Венци и цветя пред обновения паметник на загиналите герои в центъра на селото поднесоха Кметство Литаково, Народно читалище „Светлина – 1900″, ПК“Втора младост“ и ОУ“Васил Левски“.

Оркестрантите от Литаковска духова музика придадоха тържественост на церемонията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *