Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„СУНГ – РИ БОТЕВГРАД“спечели 6 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала от Държавното първенство по олимпийско таекуон-до

На 20-21 февруари, в София се проведе Държавно първенство по олимпийско таекуондо, в което премериха сили над 650 състезатели от цялата страна.

Състезателите от ботвградския „СУНГ – РИ БОТЕВГРАД“, със старши треньор ПЛАМЕН ТРЪНСКИ, спечелиха 6 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала. Това съобщи за botevgrad.news треньорът Трънски.

Общо 17 представители на „Сунг – Ри Ботевград“ премериха сили с останалите участници, като почти всички от ботевградските таекуондисти спечелиха медали в своите категории.

Успехът на ботевградчани дойде след тежка и упорита работа в тренировъчната зала, положена в условията на разразилата се Ковид 19 пандемия. Златните отличия бяха завоювани по безапелационен начин, а съвсем малко не достигна на някои от младите състезатели да сграбчат златните медали.

Състезателите от „Сунг – Ри Ботеград“ бяха предвождани от своите треньори Пламен Трънски и Цветолюб Илиев, а техни помощници бяха дългогодишните състезатели и многократни медалисти Борислав Богданов, Мартин Атанасов и Цанислав Димов. 

Резултатите на ботевградските състезатели в отделните възрасти и категории, са както следва: 

Възрастова група „Деца“

Младата надежда на клуба Красимир Гетов (кат. 25 кг.) се окичи със златото, след като майсторски надви всичките си съперници по пътя до финала. Куриозна изживяване имаше Краси при финалната си среща, тъй като в следствие на техническа грешка в схемите на състезанието, той в последния момент разбра, че трябва да изиграе още една среща и това се отрази на следобедната му закуска.

 Георги Йорданов (кат. 30 кг.)спечели сребърен медал и дори имаше всички шансове да стане шампион, но липсата на концентрация го лиши от тази възможност. Резултатите на Краси и Георги са дори още по – впечатляващи, поради факта, че два дни преди състезанието, те бяха повалени от вирус и до последно не се знаеше дали ще успеят да участват. Двамата обаче показаха характер и демонстрираха състезателен хъс, преодолявайки трудностите и стигайки до почетната стълбица. 

В категорията до 30 кг. всъщност и трите медала бяха притежание на състезатели от „Сунг –  Ри Ботевград“.

Във финала се срещнаха Мартин Маринов и Методи Методиев. „За мен и двамата са шампиони, тъй като си свършиха отлично работата, а на финала все някой трябваше да бъде първи„,  сподели за тях треньорът Цветолюб Илиев. Те направиха хубава битка, а в крайна сметка по – опитният Мартин Маринов спечели златото и титлата в категорията. В предишна среща, Мартин нокаутира с ефектна техника своя опонент. 

Възрастова груп „Кадети“

При кадетите Цветослав Джезов (кат. 33 кг.) спечели сребърен медал. Той е първа година в по-горната възраст и му се налага да се бие срещу по-големите, но това не му порепчи да се представи отлично и да завоюва престижно второ място.

В същата възрастова група на ниво се представи и Сашо Георгиев (кат. 44 кг.), който спечели бронзовото отличие.

При момичетата Никол Михаилска се пребори за сребърен медал в кат. 55 кг., а нейната сестра Марина Михаилска грабна бронз при децата. Интересна подробност е, че това е едва второто им състезания в кариерите им, като в първото Маринаспечели златото. Със своите изяви, двете сестри дават сериозна заявка за много сериозно представяне в бъдеще и на тях ще се разчита мното за големи спортни успехи.

Сестрата на Методи Методиев – Теодора Методиева дебютира в кат. 33 кг. и показа много хъс и себераздаване, които пък от своя страна и гарантираха златен медал. По същия начин с перфектен дебют се отчете и Александра Василева, която в кат. 29 кг. спечели златото още с първата си изява. Тя също демонстрира огромно желание и подсказа за потенциала, с който разполага. Малко не достигна на Ния Стойнова, която е сестра на един от най – силните състезатели на „Сунг – ри Ботевград“ – Митко Стойнов, да стигне още по-далеч и тя завоюва бронзовото отличие. 

Възрастова група „Младежи“

Младежите се отчетоха с 4 медала. Митко Стойнов в кат. 74 кг. защити титлата си по категоричен начин, след като буквално прегази своите съперници без да има конкуренция. Голям подвиг сътвори Стефан Стаменов в кат. 59 кг. След тежка контузия в коляното и отсъствие от залите в рамките на повече от година, Стаменов се окичи със златото при своето голямо завръщане. Стефан доказа, че желанието и себераздаването му са пo-силни от неприятната контузия, която го връхлетя и заслужено стана държавен шампион за 2021 г.  Николай Начев нямаше голям късмет в жребия и след като победи първия си противник на полуфинал трябваше да се изправи срещу Денис Димитров – вице световен шампион за кадети за 2019 г. С минимлна разлика Начев отстъпи, но въпреки това напусна надпреварата с гордо вдигната глава и бронзов медал. Драматичен развой на събитията протече и в срещата на Николай ИвановПри него пък малшанс го лиши от възможността да се бие във финала, след като златна точка в полза на противника му сложи край на срещата, която бе много оспорвана. 

Участие в Държавното първенство пък не успяха да вземат Калоян Бинев, който лекува тежка травма, Владимир Далаклиев и Кристиян Златев, които са на лагер с националния отбор в Иран.

На тях им предстои изключително важна година, в която ще се проведат редица силни турнири, сред които Мулти-европейски игри, първият европейски фестивал „Ханмадан“, „София Оупън“, Европейско първенство за мъже и жени и най – важният от които –  Европейските олимпийски квалификации за игрите в Токио 2021. Последните две прояви ще се проведат в България, което е абсолютен успех за българското таекуондо, което се пребори с конкуренция на много държави. В силния турнир „София Оупън“, който е с ранк G1, участие ще вземат национални състезатели от цял свят. Там клубът на „Сунг Ри – Ботевград“ ще се включи с 9 състезатели. 

От клуба изразиха благодарности към Цветан Миньовски, президент на клуба, както и за подкрепата от страна на Ем Джи строй ООД, Никсметал Груп и община Ботевград. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *