Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев: През целия мандат с избирателите работихме съвместно

Иван Ченчев: През целия мандат с избирателите работихме съвместно

„Оставам с усещането за съвместна ползотворна работа с избирателите през целия мандат на 44-то Народно събрание”, обяви в съкратения си публичен отчет депутатът от 26-ти МИР София – област Иван Ченчев. Той е водач на листата на БСП в областта и за предстоящите избори и е едно от младите остриета на социалистите. Въпреки че е смел да изразява позициите си, не е провокативен, а последователен политик. В Парламента Иван Ченчев има 213 изказвания по време на целия мандат и е един от активните депутати на БСП. Той е зам.- председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на постоянната парламентарна комисия за култура и медии. По време на Парламентарен контрол е задал над 40 въпроса, като се интересува от едни от най-болезнените за обществото ни теми в двете области – за народната памет и опазването на паметниците на културата, за развитието на спорта у нас, за българите в чужбина, повдигайки темата за постоянно генерално консулство на сънародниците ни в Барселона, както и за ежедневните проблеми на хората от София – област. След негов въпрос министърът на културата Боил Банов сменя статута на къщата – музей на Райна Княгиня в София на недвижима културна ценност от местно значение и на практика позволява реновирането й. По време на отчета си Иван Ченчев обявява десетки реализирани цели и в София – област, които са поставени от него пред ресорните министри след сигнали от граждани. Примерите затова най-често касаят разрушената инфраструктура в над 180-те населени места в областта, които е посетил лично. Някои от тези въпроси са за възстановяване на водоподаването в с. Бърложница, общ. Сливница, прекратяването на две концесии в с.Богьовци, общ. Костинброд, съдействие при осигуряването на високопроходим полицейски автомобил за гр. Копривщица, възстановяването на чешмата на пътя за с. Литаково, общ. Ботевград. За Ченчев е важна грижата за обикновения човек и неговия делник. Въпреки че не обича да говори затова, получава благодарност от хората, участвайки в над 40 благотворителни инициативи за нуждите на културните и спортни институции, децата и младите семейства в областта. Както сам споменава, не е прекъсвал връзката със симпатизантите, членовете и структурите на БСП в цялата област, присъствайки на срещи, празници и партийни мероприятия.

Парламентарната дейност, в която Ченчев участва в 44-ото Народно събрание, включва 20 предложени законопроекта, участие в две парламентарни делегации, 2 предложения за провеждане на национален референдум, 38 проекта за решения, между които и това за отмяна на решението за прекратяване на изграждане на АЕЦ Белене и др. В отчета пред избирателите си Иван Ченчев изразява надежда, че е оправдал доверието им и вярва, че те ще го подкрепят отново и в предстоящите на 4 април избори.

Защото за него политиката е опит за решаването на поставените проблеми, които преди всичко приема като лична кауза. И дори и да е трудно, той не се отказва от целите си. Заради връзката му с науката и духовността. Дядо му Иван е бил професор по ветеринарна медицина и директор на Ветеринарния институт. Баба му Лена е основателка на Шуменския театър и дългогодишен директор на столичния театър 199. Бащата на Иван – Ивайло също е професор по ветеринарна медицина. В момента обаче семейството му живее в Канада. Именно там всяка година депутатът затвърждава българската връзка със сънародниците ни зад Океана, срещайки се с хора на изкуството, дипломати, спортисти, журналисти, но преди всичко – българи. Както сам споделя, чувства Канада като втори дом заради социалните възможности, които карат дори чужденецът да изпитва сигурност там.

Още от дете негов идол е баскетболистът Майкъл Джордан, но голямата му любов остава футболът. „Татко пръв ме заведе на „Българска армия”, разказва спомените си Иван. От този миг предава сърцето си на ЦСКА. След Централната армейска спортна школа завършва треньорство и спортен мениджмънт в НСА. Още от първи курс започва кариерата си в журналистиката, като оставя ярка следа в редакциите на „Нощен Труд”, „Меридиан мач”, „7 дни спорт”, „Тема спорт”. Става главен редактор на вестника на ЦСКА „Лидерът”. Поканен е и в екипа на предаването „Спортмания с Крум Савов” в Канал 3. Затова в Парламента приема за кауза да защитава свободата на словото, участвайки като член на временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През 2009 г. работи в две спортни академии в Торонто, където е и съосновател на отбора „Българските лъвове”. С българския тим Иван Ченчев достига до полуфинал в канадската футболна лига през 2010 г. Дори и в Канада продължава журналистическата си кариера във вестник „Български пламък”. Въпреки социалните условия на чуждата държава избира да се върне и да работи в и за България. Става пресаташе на ЦСКА, но напуска клуба, за да стане депутат от БСП. По това време се доказва и като един от най-успешните председатели на Районния съвет в кв. Оборище в София, като привлича над 50 младежи и успява да ги запали за идеите на партията.

Той е и единственият български политик в последното Народно събрание, който обеща и дари над 15 000 лв. за развитието на ЦСКА – средства, които клубът му дължеше след обявен фалит.

Гледайки към бъдещето, очаква категорична победа на БСП на предстоящите парламентарни избори. Преди всичко обаче Иван Ченчев продължава да търси и защитава своята истина за по-добрия начин на живот на всеки българин, независимо дали той живее в някое родолюбиво кътче в страната, или в световните мегаполиси зад Океана. 

Зад успешния политик стои и старателен екип. За екипа на Иван Ченчев по време на предизборната кампания той оправдава първата позиция в листата на БСП за София – област, защото е най-добрият. „Избирателите вече знаят това!”, казват момичетата и момчетата от отбора на Ченчев и ги призовават да го подкрепят отново, гласувайки за партия номер 4 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!