Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шест партии и коалиции влизат в 45-тото Народно събрание

ЦИК обработи и последните протоколи от изборите за нов парламент.  При 100 процента преброени протоколи – 6 партии и коалиции влизат в 45-тото Народно събрание. Официално процентите ще бъдат обявени до дни, а до края на седмицата ще знаем и имената на новите депутати.

На много места преференциите изиграха своята роля и кандидати от по-задните места ще изместят водачи на листи.  А прогнозите на анализаторите за новото правителството добиват все по-реални очертания.

При обработени 100% от протоколите ГЕРБ е първа политическа сила с 26.18%. Второто място е за партия „Има такъв народ” – те получават 17.66 на сто от гласовете на българите. Трета е БСП с 15.01%.

Четвъртото и петото място са съответно за ДПС с 10.49% и „Демократична България” с 9.45%. „Изправи се! Мутри вън!” също успя да премине бариерата за влизане в новия парламент и заема шестото място с 4.72%.

Какви са сценариите за политическото бъдеще на страната?

От общо 31 избирателни района в 24 победата е за ГЕРБ, в 3 – за ДПС (Разград, Търговище и Кърджали). „Демократична България” печели два района – 23 и 24 МИР в София. „Има такъв народ” е победител на вота в Русе, а БСП – в Ямбол.

Около 30% са грешките в протоколите, открити от Районните избирателни комисии, които предстои да се проверят повторно в ЦИК.

Прогнозите за сложността на 20-страничния протокол, който трябваше да попълват секционните комисии, се оправдаха. Така и този път не се мина без многочасово чакане. Едно от местата, където най-много се забави предаването на протоколите, беше Стара Загора.  Хората трябваше да изчакват навън или в микробусите. От Oбществения съвет към ЦИК вече са готови с предложенията за промени в Изборния кодекс за по-бързо попълване на протколите.

А тези избори ще се запомнят с рекорд. Той дойде от секциите в чужбина, където над 180 000 избиратели гласуваха. Най-много бюлетини са дошли от Германия, Великобритания и Турция. Стефан Манов е един от сънародниците ни, дал вота си от Франция.

„Българските граждани извън страната направиха това, което аз от години смятам, че ще дойде. А то е да покажат с един свеж демократичен ресурс как се влива в българското избирателно тяло един интересен, нов, открит вот“, смята той.

В Лондон заради големите опашки обаче много сънародници не успяха да гласуват.

„Ние и сега препоръчахме и изпратихме писмо до Централната избирателна комисия да увеличи броя на секционните избирателни комисии в чужбина там, където има традиционно струпване на избиратели заради заявения интерес, още при подаване на заявленията, и да бъдат увеличени броя на тъмните стаички“, заяви Росица Матева – Обществен съвет към ЦИК 

За сравнение преди 4 години на парламентарните избори гласуваха 117 000 българи зад граница.

Източник: Nova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *