Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обучение на млади роми на тема: „История и култура на ромите“ по повод Деня на ромите – 8 април

Днес, по повод 8-ми април – Международен ден на ромите, Сдружение с нестопанска цел „МАГ -Ботевград“ проведе обучение на млади роми на тема: „История и култура на ромите“. Основни лектори бяха Андриан Ангелов и Вася Василева. Гост – лектор и доброволец бе Румяна Ангелова от Бяла Слатина.

Програмата на обучението протече в четири части: История на ромите „Пътят на ромите към България“, лекция „Образование, култура и ромски фолклор“, презентация на известни ромски личности в световен мащаб и в България, и дискусия, обхващаща темите на обучението. Прожектиран бе кратък видео материал – “ Какво се случва с момичетата, предпочели ранните бракове“.

Обучението е част от дейностите по проект „Мотивация на млади роми за участие в публични политики“, подкрепено от фонд „Активни граждани в България“.

В Европа общият брой на хората от ромски произход е между 8 и 10 млн.души. Според някои хипотези, ромите произхождат от индийските касти (рома, пара) от района на днешна Индия, Пакистан и Иран. В България идват през Гърция през 14 век. На нашия континент най-много населени са в Румъния – 2 милиона, и в България – 1,2 милиона. Това стана ясно по време на лекцията в първата част на обучението.

Според Андриан Ангелов ромите са дали своя принос във войните, като са правили ножовее и пушки, без да издават на турците за кого са били предназначени. По времето на основаването на тайните революционни комитети от Васил Левски, в Орхание също е имало представител на ромите. Името му е Елес Джутов.

Лекторът Румяна Ангелова е преподавател във Великотърновски университет в периода 2003-2009г. В момента е начален учител в Бяла Слатина. Като асистент на акад. Христо Кючуков тя преподава на студенти дисциплината „Начална педагогика и ромски език“ . Идеята е била студентите не само да проговорят ромски език, а и да се докоснат до майчиния език и да могат да преодолеят обучителните трудности с деца. „Казват, че ученикът не е съд, в който трябва да се налива, а факел, който трябва да се запали. Това беше човекът (акад. Христо Кючуков), който запали в мен факела на една такава среща, по повод 8 април“, каза Ангелова. По време на международен форум във Варна, на който Ангелова е присъствала, чужденци са завяили, че ромите имат майчин език, култура и история, които не познават. „Пред мен изникна мисълта, защо аз която съм израстнала в ромската махала, се притеснявам да говоря ромски език и се притеснявам от негативното отношение към ромите. Това беше пътят, от който трябваше да се тръгне и да се стигне до университета“, подчерта Румяна Ангелова, давайки личен пример на присъстващите млади роми от Ботевград.

Известни личности с ромски произход, които имат своята национална и световна известност, бяха споменати в последната лекция. Това са Чарли Чаплин, групата Джипси Кинг, македонската певица есма Рецепова, Ибро Лолов, Азис, Софи Маринова, скулпторът Васко Василев, проф. София Ковалевская – първата жена продесор по математика, чиято баба е била ромка, поетът Усин Керим, Стюард Лесли, българският футболист Мариян Огнянов от Лом, боксьорът Тайсън Фюри и др.

Осми април ще бъде отбелязан в ромския квартал в събота, 10-ти април. чрез доброволческа инициатива на младежите от квартала по освежаването на спортнаната площадка в центъра на квартала. Материалите за освежителния ремонт са предоставени от община Ботевград.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Фонд Активни граждани – България“, предоставена  от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *