Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Чинарът на бул. „България“ е премахнат, заради голямата му коренова система и като пречка на водопровода и пешеходната зона

dav

Преди два дни чинарът на бул.’България“, срещу пошата бе премахнат. Това е извършено след положителна оценка от еколога на община Ботевград Ева Нишева. Това заяви днес кметът Иван Гавалюгов по време на редовния си брифинг с медиите.

„Това дърво преди много години е засадено неправилно на това място. То не е подходящо за улично дърво, тъй като има голяма коренова система. Тя бе повдигнала плочките и асфалта над него в радиус 2 метра. То трябваше да бъде премахнато още при подмяната на водопорвода, който минава на метър от него“, бе коментарът на градоначалника. По думите му тогава бяха отрязани корените от северната част на дървото. Според Гавалюгов това го е направило още по нестабилно и опасно за преминаващите.

„Премахването му е по решение на проектанта. Освен това е минало и обществено обсъждане и гражданите са се произнесли“, добави . кметът. Той изрази съжаление за апремахвнето на чинара, но подчерта, че не е имало друг вариант за извършване на благоустрояване на тази част на булеварда.

Във връзка с повдигнатия въпрос за отрязването на чинара, срещу което има съпротива на граждани, кметът припомниоще, че проектът за благоустрояване на бул. България , който в момента се изпълнява , е въз основа на содобрен инвестиционен проект , в който има част „Паркоустройство и благоустрояване“. „Там е предвидено премахване и съответно засаждане на ново дръвче. Пеминали сме през всички разрешителни и едва след това е издадено разрешение за строеж. :, добави Гавалюгов.

На мястото на отсечения чинар ще бъде засадено друго дръвче, както и много други по булеварда. Кметът Гавалюгов изрази мнение, че чинар се сади не като крайпътно дърво или на тротоар, а в паркове и в глеми площи.Според Гавалюгов обощи, че заради проблемите на кореновата система, чинарът е премахнат, а не зради короната му.