Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ал.Ворожейкин от Руското посолство посети Ботевградска община днес по повод 9 май

По случай 9 май – Денят на победата на Русия над хитлеристка Германия, днес в Ботевград гостува представителят на Руското посолство у нас – Александър Ворожейкин, аташе от Отдел „Външна политика“.  Първо Ворожейкин посети кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов, а след това се срещна с кмета на село Литаково -Пешо Младенов. Представителят на посолството на руската федерация в България бе придружаван от Йорданка Лалчева – председател на общинската организация на русофилите в Ботевград и Николина Цолова – председател на Общински съвет на БСП-Ботевград.

Александър Ворожейкин склони глава на Братската могила в Литаково – пред подвига на руските, български и английски воини, дали живота си за освобождението на Ботевградския край – Ванюша Червеноармеец, Хермина Разгладнян (Сашка), майор Топмсън и др. Руското аташе положи богат букет цветя с руското знаме на Мемориалния паметник, където произнесе пламенна реч, в чест на героите.

В края на визитата си Ворожейкин посети Исторически музей – Ботевград, където екскурзоводът Десислава Иванова го запозна с възникването и освобождението на Орхание и Ботевград, както и с най-новата история на града. Александър Ворожейкин показа видим интерес и обеща да гостува на Боженица през лятото и да се качи на крепостта Боженишки Урвич.  Гостът разговаря с Татяна Кленина-Иванова, председател на Руски клуб-Ботевград.

1 коментар на “Ал.Ворожейкин от Руското посолство посети Ботевградска община днес по повод 9 май

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *