Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общественото обсъждане на идейното решение за благоустроване на бул.“Цар Освободител“ премина при голям граждански интерес

Обществено обсъждане на идейно решение за благоустрояване на бул. Цар Освободител и съседните междублокови пространства в обхвата между кръстовищата с ул. Патриарх Евтимий и ул. Божко Божилов ( между центъра – „Сините плочки“  и светофара на  болницата ) се състоя днес  от 18:00 ч. в зала „Ботевград“

Общинската администрация, в екип от проектанти и трима млади архитекти – арх. Иван Тодоров, арх.Мануела Еленкова и арх. Гергана Йотова, под ръководството на Гл.архитект Георги Джотолов, са изготвили идейното решение. Предстои геодезическо заснемане , което да отрази съществуващата настилка и дървесна растителност, едва след което ще бъде изготвен проект. Целта на днешното обсъждане, е да се получи мнението на гражданите, живеещи в тази част на града.

На територията на новото пространство ще има места за отдих, детски площадки, алеи за разходка на живеещите в 6 квартала в тази част на Ботевград, която се използва масово от жителите на целия град и на общината. Благоустрояването ще започне през 2022 г. и е продължение на тенденцията от благоустрояване на града, след като бяха ремонтирани по-малки части от кварталите „В.Левски“, „Сранск“ и по бул. „България“, който ремонт и в момента тече. Най-големият благоустроен обект е Градският парк, подчерта кметът Иван Гавалюгов. По думите му в следващите 5-6 години ще бъдат ремонтирани основните зони на града. През настоящата година предстои благоустрояване на  първи и втори  блок в стария „Изток“. Изготвя се още идеен проект за благоустрояване на кв. „Саранск“, съобщи градоначалникът.

По време на обсъждането гражданите посочиха няколко проблема, на които общината да обърне внимание – паркоместата, сметосъбирането, да се прецезира изсичането на дървета, където се налага, ограничаване засиления трафик на автомобилите.

По повод дърветата Анелия Виткова, директор на ОП“Сигурност и обществен ред“, предложи общината да създаде комисия, която да обследва и даде необходимата експертиза относно необходимостта от премахването им , където е необходимо, както и залесяване с нови.

Гражданинът Веселка Михайлова посочи ,че има създадена Фейсбук страница, във връзка с благоустрояването и обновяването на пространството. В нея нагласите на хората са на двата полюса. Като представител на негативните нагласи тя засегна въпроса с уширението, което се предвижда за превозните средства на Т-образното кръстовище при Сините плочки, където ще завиват надясно.

Според нея уширението не е необходимо и трафикът би бил овладян само с един пътен знак за забрана на паркирането. По думите й тапа няма да има по този начин. „Ще има достатъчно пространство, без да е необходимо това уширение“, категорична бе тя. Според нея една детска площадка е излишна, тъй като тя ще лиши по-големите деца от спортна площадка. На следващо място тя призова да бъдат разширени паркоместата в междублоковите пространства, но не за сметка на тревната площ.

Друга гражданка изказа противоположно мнение, като изрази учудване, че  млади хора тръгват срещу нещо ново и новаторско. Според нея в тази част на града има доста дървета, които растат неправилно – вплетени едно в друго, което налага отсичане на някои от тях.

Получено бе мнение от млада дама, която отправи въпрос към авторите на идейното решение, не смятат ли, че идейният замисъл не кореспондира с досегашната „социалистическа“ архитектура. Дадено бе предложение превозни средства да не спират по булеварда. На това предложение арх. Джотолов заяви, че по закон търговските обекти трябва да предлагат паркоместа, които освен на булеварда няма къде да бъдат осигурени. По отношение на „социалистическата архитектура“ арх. Джотолов обясни следното:“архитектурната рамка не се изгражда за една или две години, не виждам проблем на принципа на контраста, на ортогоналните форми наоколо да има пейзажни алеи“. В отговор дамата заяви, че така градът „става на парче“, защото Ботевград трябва да има една ненатрапчива, гладка и възприемчива визия“.

Владимир Атанасов, дългогодишен директор на „Бюро по труда“ Ботевград поздрави авторите на идейното решение .„Приветствам тези млади хора, които внасят свежест в района, чийто облик е създаден преди 40 години. Той е изиграл своята роля и това бе време на дипломатическия корпус. Това, което ще реализирате, ще го зададете за следващите 40-50 години, за нашите деца и внуци“, добави Атанасов и направи няколко предложения за трите блока – северно на булеварда, където има семейства в 90 апартамента. Той очерта като най-важна част от идейното решение зеленината и тревните площи. Владимир Атанасов предложи да има повече такива и заяви, че има много дървета с изсъхнали клони , които във времето ще създадат някакви проблеми. Също така призова да бъдат заложени повече пейки за сядане. Вторият въпрос, който засегна е за паркоместата, като апелът му бе за разкриване на повече открити паркоместа, а не гаражни клетки. На трето място той отправи предложение общината да помисли за осъвременяване и допълване на осветлението в  тази част на града. В отговор на последното предложение главният архитект Джотолов посочи, че в проекта –  в част „Електро“, ще бъде заложено изцяло ново осветление. „Затова днес правим проучване относно нуждите и желанията на гражданите, за да правим инвестиците целесъобразни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *