Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Алея от ул.“Трети март“ до Зелин и тревни площи в центъра от 5 дка са част от зоните за благоустрояване в Ботевград за следващите 5 г

Община Ботевград работи върху идейни решения за поетапно благоустрояване на различни зони в Ботевград. Това съобщи днес кметът на общината Иван Гавалюгов.

„Когато те са в завършен вид, ще бъдат предложени за обществено обсъждане. Едва тогава ще бъдат разработвани проекти и ще бъдат заложени средства в общинския бюджет за тяхната реализация“, заяви градоначалникът и добави: “В следващите 5 години така си представям нещата и силно се надявам да успеем да преминем през всички тези процедури, намиране на решения, одобрени и изкоментирани забележки и предложения на обществеността“.

Зоните в Ботевград , които Общината планира да благоустрои и поетапно реконструира са:

Важна пешеходна алея, която да свързва центъра на Ботевград по продължението на бул. „Трети март“ с пешеходната алея на Зелин. В момента се обсъжда тази идея и възможност. По прогнози на кмета Гавалюгов в края на лятото ще бъде предложено и конкретното решение.

Заложено е благоустрояване на блокове 5,6,7 и 8  в ж.к. „Саранск“. В момента се извършват дейности по проектиране на останалите части на квартала.

Обсъжда се в момента благоустрояването на стадиона в ж.к. „Саранск“, който се намира до оградата на бившето СХК. Там ще бъдат създадени спортни площадки със съоръжения за спортуващи  и зона за отдих, тъй като площта от 14 декара позволява изграждането на такава. През настоящата година общинското ръководство ще представи идейните проекти на жителите. В следващата 2022 г ще бъдат заложени средства в общинския бюджет за благоустрояване на други места в този квартал.

По продължението на ул.“Хаджи Димитър“ срещу Търговия-та ще се преотредят терени за търговски обекти. Това е улицата, която отива до Кауфланд.

През настоящата година Община Ботевград планира да проектира благоустрояването на междублоковите пространства в северната част на бул. „България„, което да започне следващата 2022г.

През юни най- вероятно предстои провеждането на обществено обсъждане на идейния проект за централната градска част, съобщи кметът на общината. По думите му в момента се готвят няколко работни варианта, но когато се стигне до окончателен вариант, едва тогава ще се предложи на обществеността. Общата площ на централната градска част, която ще бъде благоустроена е 21 декара. Предвижда се да се увеличат зелените площи  – около 5 декара. „Интересно ще бъде да се чуе мнението на гражданите към това  предложение“, коментира Гавалюгов.

В момента се изработва и Генерален план за движението. Относно прословутия десен завой от бул.“Цар Освободител“ към ул. „Патриарх Евтимий“ кметът заяви, че разширението ще е 40-50 метра. „Там ежедневно се получава изчакване , за да могат автомобилите да преминат в желаната посока. Това създава допълнително емитиране на вредни газове и влошаване на екологичната обстановка. Казвам това, понеже се изказаха мнения, че създаването на една такава лента ще наложи махането на три дървета, че ще се създаде по-голям трафик . Напротив считам, че трафикът много по-бързо ще се изтегля и няма да стои на едно място, няма да излъчва вредни газове“, категоричен бе кметът. Също така Общината възнамерява от  бул. „Цар Освободител“ към ул. „Цар Иван Шишман“ движението да стане еднопосочно за МПС.

“За реализацията на обектите ще търсим и външно финансиране по европейски проекти, по национални програми или чрез директно финансиране от централния бюджет на Република България. Ако не успеем, ще заложим собствени средства на Общината. За всяка една зона в Ботевград имаме идеи, за реализацията на които извършваме проучвателни дейности“, уточни градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *