Янаки Стоилов представи екипа си

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов представи на брифинг екипа си.

Служебните заместник-министри на правосъдието са Мария Павлова и Иван Демерджиев.

Мария Павлова е следовател в Национална следствена служба и е била служебен министър на правосъдието. Иван Демерджиев е адвокат и доскорошен ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив.

Началник на кабинета е Мариян Карагьозов. Той е юрист. Защитил е докторантура по „Балканистика“ в БАН. Той доскоро беше и кореспондент на БНР в Истанбул.

За връзките с обществеността ще отговаря журналистът Мария Папазова.

В три основни направления са нашите правомощия – ръководствата на редица ведомства с редица дейности. Принципите в нашата работа са общи със служебното правителство – професионализъм и прозрачност.  Изборите не са най-тежката част от дейността на министерството,  тъй като то отговаря само за организация на местата за задържане. За нас е важно да подобрим обслужването за гражданите – най-вече електронното. Проблемните области са най-вече с предоставяне на гражданството, с вписванията и с местата за изпълнение на наказанията. Имаме амбицията да поддържаме активно взаимодействие с ВСС, с цел повишаване на активността на неговата дейност“, каза още служебният министър.

Стоилов възлага на дирекция „Вътрешен одит“ и на инспектората да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство“ и на регистъра за особени залози.

„Проверките ще започнат днес или утре, но целта им не е да се сменят хора“, подчерта Стоилов.

Сред поставените задачи са проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години. Преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и Прокуратурата. Провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюзът на синдиците, Съюзът на юристите в България и други неправителствени организации за идентифициране и решаване на проблемите. Организиране и провеждане на изпит за придобиване на юридическа правоспособност за завършили юристи, който беше отложен заради пандемичната обстановка.

„На първото заседание на ВСС, което аз председателствах, поставих въпроса, че е необходимо без предупреждение, но съвсем задълбочено и критично, да се обсъди дейността на Специализираната прокуратура и съд. На предстоящото заседание очаквам съдийската и прокурорската колегия за структурата, критериите и начин, по който ще бъде създаден този анализ. Надявам се тази дейност да бъде представена на българското общество в рамките на служебното правителство“, обясни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.