Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

245 зрелостници в община Ботевград ще се явят утре на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература

От утре започва изпитният маратон в средното образование.

Утре -19 май, на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в трите средни училища в Ботевград ще се явят 245 зрелостници. От ППМГ“Акад.проф.д-р Ас.Златаров“ матура по БЕЛ ще държат 79 дванадесетокалсници, в ПГТМ „Хр.Ботев“ – 99 и в ТПГ“Ст.Панчев“ – 67.

В ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“ общият брой на зрелостниците е 79. От тях във втория ден на матурите ще се явят, както следва: математика – 7, английски език – 32, биология – 9, философия – 20, история- 4, немски език-1, география-6.

В ТПГ“Ст.Панчев“ общият брой на зрелостниците, които ще държат матури са 111. Във втория ден ще се явят 44-ма дванадесетокласници, както следва: география -2, биология – 7, немски език-1, английски език – 34.

В страната ще се явят около 50 000 абитуриенти ще се явят утре – 19 май, на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Матурите започват в 8 ч. и са с продължителност 4 часа. Тази по български език и литература съдържа 41 задачи. Първите 30 задачи са с избираем отговор, от 31 до 40 са със свободен отговор, а последнта 41 задача е писане на есе или аргументативен текст върху изучавана творба.

Доста по-малко е броят на записаните за втората матура в страната по предмет по избор – на 21 май – около 36 000 души.

49 373 ученици са заявили, че ще участват на задължителната матура по български език, показва справка с сайта на МОН. Доста по-малко са подалите заявления за участие във втория изпит по предмет по избор – 36 048 ученици. От тях най-много са избрали матура по английски език – 12 497 души, следват тези, предпочели изпит по биология – 8529 души, по философия – 4782 души, по география – 4534, по математика – 2503, по история – 1086, по физика – 187, по химия – 140 и др. Вместо по предмет по избор пък 13 066 зрелостници ще се явят на държавни изпити за придобиване степен на професионална квалификация.

За втора година изпитите ще се проведат със строги мерки за дистанция и дезинфекция. За разлика от миналата година обаче този май изпитният материал няма да бъде намален. Новост т.г. е и възможността на тестовете да се явят и карантинираните ученици, но в отделни стаи.

Зрелостниците трябва трябва да носят маски, както и да бъдат на 1.5 метра разстояние един от друг, като в една стая ще може да имам от 8 до 13 ученици. Хиляди камери и 30% повече квестори пък ще следят за сигурността на изпитите в опит да попречат на евентуални течове на информация или опити за преписване, каквито през годините не липсват. Близо 2000 родители също ще влязат в ролята на Биг Брадър и ще се включат в наблюдението на матури – ще присъстват при подготовката на изпитните стаи, запечатването им и т.н. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *