Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

40 г музейна експозиция и 50 години музейно дело чества днес Исторически музей-Правец (ВИДЕО)

40 г музейна експозиция и 50 години музейно дело в град Правец чества днес Исторически музей-Правец. Тържествената програма започна от 17.30ч с публична тържествена реч на директора на музея – Таня Борисова.

„За някои тези години представляват суха статистика или просто числа, но за нас те значат много, за нас като музей, създал вече традиции и утвърдил се в живота на нашия град и общината, в живота на общината. Музеят се вписва в живота на хората, определя облика на Правец, легитимира го пред неговите гости , пред България и света“, заяви Татяна Борисова, която е директор на културната институция вече 25 години.

Таня Борисова подчерта, че  в музея правчани намират предците си, защитаващи родината, с кръст и перо, със злато и кръв, намират заветите на своитедеди. „Техните думи ни изпълват с гордост и възхита, с преклонение пред тяхното родолюбие, гражданска отговорност и съвест“, добави директорът.

За начало на Исторически музей-Правец е приета създадената специална комисия за проучвателска и събирателска работа и отправения от нея призив към жителите на общината през 1971г, чрез страниците на вестник „Правешки глас“ , за събиране на документи и вещи за бъдещата музейна експозиция. През 1974 г е отворена за посетители реставрираната родна къща на Тодор Живков. През 1975-1976 г местни родолюбци и краеведи от Правец започват събирателска работа във връзка с намерението на общинското ръководство за създаване на музей в Правец. С решение 3162 от 27 декември 1978 г на Комитета за култура е създадена обща историческа музейна сбирка в Правец. На 18 април 1981г председателят на държавния съвет на РБ Тодор Живков открива тържествено сградата ма Културния комплекс, заедно с Исторически  музей. През 1982 г е подготвена и открита нова музейна експозиция в Попмарковата къща в Правец. През 1983 г е реставриран Тониаковския хан със скривалище на Васил Левски във Видраре и е обновена експозицията в старото класно училище. Протокол 17 от 26 декември 1983 г на Председателството на Комитета за култура връчва на Исторически музей-Правец музейната мрежа на България.  

Таня Борисова благодари на общинските ръководства преди и сега,  за всеотдайната помощ за строителството на музея на кметовете: Васил Златев, Димитър Найденов, Васил Бочев, Петър Петров, Ивайло Даскалов, Никола Нитов, Георги Симов, Цветан Даков, както и на кметовете през годините- Павел Павлов, Цанко Маринов, Красимир Живков, Никола Нитов, Румен Гунински.

Официалната церемония по тържественото отбелязване на годишнината продължи с откриване на изложба „Дионис – царският пиар , изкуството на древността“ – гостува Археологически музей Созопол и представяне на интерактивен аудиогид -Бранд на Исторически музей Правец от актьора Симеон Владов. Той представи на гостите  карта с QR код, която представя Исторически музей Правец чрез дигитализация.

Последва  концертна програма по повод 50 години музейно дело , 40 години Исторически музей Правец и 125 г читалище „Заря 1895“- град Правец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *