Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложба от Музеен център в Созопол гостува в Правец

Изложбата „Дионис и царският пир, изкуство от древността“, организирана съвместно  от Музеен център Созопол и ИМ – Правец е посветена на 40-годишнината от откриването на Исторически музей-Правец, което честване се проведе на 18 май – Международния ден на музеите.

Тя представя повече от 150 експоната, включващи изящни червенофигурни вази,  лекити /съдове за благовония/, сервизи, използвани по време на гръцкия пир /симпозион/ от V-ІV в. пр. Хр., както и малка теракотена пластика, представяща античните култове, живота на жените и античните критерии за красота, света на детето и игрите в древността. Най-забележителна е оргиастичната сцена, свързана с култа на Дионис, представяща в експресивна динамика Дионис в царствена поза, възседнал кон, сатири, менади в акробатични пози и симпозиасти (участници в пира). Музеят в Созопол притежава най-голямата колекция от древногръцки червенофигурни и с черен фирнис антични вази и съдове в България.

Изложбата в своята цялост представя високо-художествените традиции в малката пластика и чрез изящните вази разказва за култа и религиозните обреди, свързани с Дионис, бог на виното, лозата, веселието и всевъзраждащата се природа, характерни за древна Тракия.

Историята на Аполония, най-древният град в България  и   първото елинско пристанище по западния бряг на Черно море, основано през 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет, е представена и богато илюстрирана в тематични постери.

В периода 18 май до 18 септември 2021 г. в залата на Исторически музей-Правец, ценителите на историческото минало могат да се запознаят не само с културното наследство на Правешкия край, но и с богатата култура на древния Созопол.

Изложбата е структурирана в няколко музейни модула, представящи историята, културата и високохудожествените традиции на елинското изкуство. Чрез великолепни експонати в отделни витрини са илюстрирани светът на жената, Дионис и царския пир /симпозиум/, представени са теракоти свързани с античните култове, светът на детето и детските играчки.

Заповядайте в Исторически музей-Правец да разгледате изложбата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *