Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кои са министрите в новия проектокабинет на ИТН? (ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЯХ+СНИМКИ)

След като завършиха разговорите са подкрепа с ДБ и вече станаха ясни имената на министрите в новия проектокабинет на ИТН, ето и малко подробности за тях…

Министър на външните работи – Ради Найденов


Бил е министър на външните работи и посланик на България в Швейцария. Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС през 1990 година, където работи до 1992 г. През 1992 г. е експерт в Управление „Политика и сигурност“ в Министерството на отбраната. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В периода 27 януари – 4 май 2017 г. е служебен министър на външните работи. Владее немски, английски и руски. Женен, едно дете. Найденов е награждаван с 14 отличия: Награда на Германската икономика за личности, Германо-Българска индустриално-стопанска камара Голям кръст за заслуги на Ордена за заслуги на Федерална република Германия Сребърен почетен знак на Министерството на външните работи Сребърен комтурен кръст със звездата на почетния знак за заслуги към Федерална провинция Долна Австрия Голям златен почетен знак със звезда за заслуги към Република Австрия (Голям комтурен кръст I-ва степен) Голям Кръст за заслуги pro Merito Malitensi на Суверенния малтийски орден Сребърна командорска звезда нa ордена за граждански заслуги на Испания Награден знак „България – НАТО“ на Министерството на отбраната Почетен знак „Златен век“ на Министерството на културата Сребърен почетен знак на Министерството на външните работи Медал „50 години България в ООН“, МВнР Медал „Българско председателство на ОССЕ“, МВнР Медал „100 години дипломатически отношения България – САЩ“, МВнР Официален медал за 24-та годишнина от понтификацията на Н.Св. Папа Йоан Павел II., Ватикана.


Министър на вътрешните работи – Петър Илиев


Той е управляващи съдружник на Адвокатското дружество „Илиев и партньори“, което грабна приза за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. „Илиев и Партньори“ съществува от 16 години. Кантората успешно защити свободата на словото и свободата на медиите в България, чрез изготвянето на искането до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на чл.25з, ал.2 от Закона за защита на личните данни, ограничаваща свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяваща предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура. Конституционният съд изцяло уважи искането, възприе развитите в него мотиви и аргументи и обяви за противоконституционна оспорената законова разпоредба. Кантората му е участвала в най-много конституционни дела чрез изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закони и други актове на Народното събрание, както и подготовката на множество проекти за становища на страни по конституционни дела. Кантората е един от лидерите в сферата на експертно изготвяне на законопроекти, правни становища по изменения и допълнения на закони, оценки на въздействието относно промени в законодателството, правна експертиза за конституционосъобразност, съответствие с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, правото на Европейския съюз, международните договори, по които Република България е страна, както и спазването на правилата за законодателна техника. Илиев и колегите му консултират успешно правителствата на две латиноамерикански държави по проекти в сферата на образованието, здравеопазването, енергетиката и инвестициите в иновативни технологии. Кантората обслужва правно и съветва транснационална група от дружества, базирана в Лондон, при индустриалното приложение и търговската реализация на най-ефективната и най-иновативна в света патентована технология за преработка на битови отпадъци, която няма глобален аналог от гледна точка на постигнати икономически, финансови и екологични резултати. Подготвя се осъществяването на проект по изграждането на завод с тази технология на стойност 130 милиона лева. Осигурено е частно финансиране на проекта от голяма международна банка.


Министър на здравеопазването – Силви Кирилов

На 71 години е и е уролог. Завършва МУ-София. Има и магистърска степен по „Здравен мениджмънт“. Дълги години работи в Александровска болница, като през 2003 г. става и неин директор. Той ръководи лечебното заведение 3 години. След това оглавява болница „Доверие“ в София. През лятото на 2011 г. става директор на Агенцията по трансплантации, две години по-късно, през януари 2013г, бива уволнен от този пост от тогавашният здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова, заради незадоволителния брой трансплантации. След това през 2017 г. застава начело за кратко и на „Уни Хоспитъл“ в Панагюрище. Доц. Кирлов се счита като един от експертите по здравни въпроси на ИНТ. В момента е депутат в 46-то НС.


Министър на младежта и спорта – Радостин Василев


Той има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Радостин Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво и е консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Към момента е управляващ партньор в адвокатско дружество „Радостин Василев“. Магистър е по право в СУ „Св. Климент Охридски“, има и специализация „Правораздаване“. Има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта. Консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право Радостин Василев е познат на футболната общественост с работата си в ЦСКА под ръководството на Александър Томов, а след това и на фирма “Титан”. Той бе и в екипа на Любослав Пенев в опит Ел Голеадор да оглави БФС, но настоящият наставник на ЦСКА агуби изборите през февруари 2018 г. срещу настоящия президент на футболната централа Борислав Михайлов.


Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия , преминала е през редица допълнителни квалификации във Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ. кариерата й стартира в генералния щаб на БА, преминава през всички нива достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в МО. Участвала е в български делегации на срещи на върха на НАТО в Турция , Уелс, Полша и Белгия. Говори два езика на 50 години.


Министър на образованието – Велислава Петрова

В предния проектокабинет на ИТН беше предложена за министър на здравеопазването. Старши мениджър в Глобалния алианс за ваксини имунизации в Женева Тя откри как шарката изтрива имунитета, откритието й предизвика фурор. Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции – включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран. Това е откритие на д-р Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания. Постижението й е обект на докторската й работа. Когато резултатите й са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет “Харвард”, всички световни медии пишат за откритието. Велислава Петрова е биомедицински изследовател в King’s College в Кеймбридж В момента работи и в Офиса за иновации на UNAIDS (организацията на ООН за борба със СПИН и вируса на ХИВ) в Женева и е консултант към Световната банка по въпроси, свързани с оценка на епидемичния риск. Родена е обаче в Сандански, а завършва Националната природо-математическа гимназия в София. Продължава с молекулярна биология в университета в Бристол. Признава, че нейна слабост е не само науката, но и парфюмите. За това и прави свои собствени. Обожава джаз.

Министър на земеделието – Пламен Абровски

Адвокат е по професия. Той е завършил Югозападния университет „Неофит Рилски“, след което придобива магистърска степен по „Право“. За своите 17 години опит Абровски се специализира в експертизата на земеделското право, европейските процедури и политики. Професионалният му опит включва позиции като главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на България към Европейския съюз, началник отдел „Законодателство на Еврипейския съюз“, юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“ и Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.


Министър на туризма – Ивайло Кожухаров

Експерт е в сектора с над 17 години професионален опит. Той придобива бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет във Варна, а малко по-късно става и магистър по „Маркетинг“ в УНСС. През годините Кожухаров е заемал позициите изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант към различни хотелски комплекси в България.


Министър на регионалното развитие и благоустройството – Георги Георгиев

Роден във гр. Враца. Завършил е ВВИСУ „Любен Кравелов“през 2000г.. Преподавал е там 5 години като асистент и старши асистент. Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. С образователна и научна степен „доктор“ по „Организация и управление на производството / строителство/“. Образователна и квалификационна степен „магистър“ по „Промишлено и гражданско строителство“, строителен инженер. Образователна и квалификационна степен „бакалавър“ по „Организация и управление“, офицер. Има 10 години управленски опит в областта на частния бизнес и управление на проекти. Работил е 5 години в държавната администрация. Преподавател в български университети.


Министър на труда и социалната политика – Теодора Пенева

Родена е в Ботевград. Има едно дете. Била е депутат в 45-о Народно събрание, член на „Има такъв народ“. Била е част от „Системата ни убива“ и е вземала участие активно в протестите на организацията.Има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН, и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект „Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката“ в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар. Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.


Министър на финансите – Пламен Данаилов

Завършил е „Финанси“ и „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство. Вече над 20 години той заема висши управленски длъжности в международни компании. Той е водещ експерт в сферата на оценяването на търговски предприятия и е управлявал редица проекти по сливане и придобиване на компании. Освен депутат от ПП „Има такъв народ“, Данаилов е и управител на фирма за финансови консултации.


Министър на енергетиката – Александър Николов


В момента е служебен заместник-министър. Роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език.

Министър на правосъдието – Момчил Иванов

Момчил Иванов е известен адвокат във Велико Търново. Областен координатор за Великотърновска област на ПП „Има такъв народ”. Народен представител. Името му се завъртя в медийното пространство, след като според публикации преди разговорите за подкрепа с ДБ е написал във Фейсбук по адрес на на формацията, че „за първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавници“. По думите на Иванов срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. „Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес“, допълнил Иванов по адрес на ДБ преди разговорите на ИТН за подкрепа на кабинет. Информацията обаче не може да се потвърди от профила на Иванов, тъй като той е заключен. Иванов е бил кандидат за депутат още през 2014 от партията „Република БГ“.


Министър на околната среда и водите – Силвия Бакърджиева

Експерт е в Министерството на околната среда и водите.

Министър на транспорта и информационните технологии – Гроздан Караджов

Завършил е Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS. Познат като близък на Иван Костов. Поддържа идеята за концесиониране на държавни активи.Председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-то НС от Реформаторския блок.


Министър на икономиката – Десислава Димитрова


Тя също е участник в кастинга за политица на Слави Трифонов, в който участва и номинираният за премиер Пламен Николов. Десислава Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на СЪВЕТА “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ към БТПП.


Министър на културата – Георги Султанов


На 45 години е. Той е оперен артист с 23-годишен опит в сферата на класическата музика. Израснал е в семейство на музиканти, артисти, художници. Внук е на големия актьор Петър Слабаков. Роднини по майчина линия са му режисьорът Андрей Слабаков и художникът Красимир Слабаков. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Завършва висшето си образование в АМТИ – гр. Пловдив със специалностите оперно пеене в класа на проф. Калина Жекова и музикална педагогика. През 2009 г. завършва магистратура – оперно пеене и вокална методика. Работи с всички музикални институти в България. Осъществил е множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония. Той е редовен участник в следните музикални фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе и други. „От 2001 г. Георги Султанов е музикален и финансов консултант към фестивала „Златната Диана” в Ямбол. В момента е солист на Държавна опера – Пловдив. Член е на „Ново Бахово общество” в Лайпциг – Германия. Председател на Сдружение „АРТЕМ“ в подкрепа на професионално образование в сферата на изкуствата. Негови партньори на сцената са били Вероника Симеони, Кирил Манолов, Валтер Франкаро, Карлос Алмугер, Стефка Минева, Живко Пранджев, Димитър Станчев, Помпей Хъръщяну, Дарина Такова и др. Съпругата на Георги – Шмилена Султанова, също е оперен артист. Тя е родена в Чирпан, но родът й идва от Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *