Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Следващия петък БСП при Радев с името на премиера

До 7 дни БСП ще трябва да излъчи премиер, като в другия петък ще представи кандидата на президента. Това стана ясно от коментар на лидера на социалистите Корнелия Нинова, след като Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство.

По думите й уточнили с Радев и със съветничката му по конституционни въпроси с проф. Друмева, че имат една седмица, за да посочат премиер, но нямали срок за определяне на състава на кабинета.

Въпросът дали БСП ще предложи лица от служебния кабинет остава на дневен ред, обяви още Нинова. „Ще го обсъдим с колегите от другите парламентарни групи, които каним на разговори“, каза тя и допълни, че ще направи всичко възможно разговорите да са максимално публични и открити. Нинова посочи, че днес ще се обърнат към другите партии за график за разговорите.

На въпрос как ще убеди партиите да подкрепят предложението за кабинет на БСП, тя отговори така: „Ние сме пред два избора – да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да взима най-важните решения или отиваме на избори“.

„Всички са съгласни, че идват кризи, на които трябва да се отговори разумно, адекватно и спокойно“, каза Нинова.

По думите й каквото и да стане другата седмица в четвъртък ще събера коалиционните партньори и Националния съвет. Тя подчерта, че искат да отидат там с готово предложение.

Според нея седим пред два избора или ще се състави редовен кабинет или ще отидем на избори. От думите й стана ясно, че първият мандат не бил сполучлив, защото били поднесени готови министри, но сега БСП щели да обсъждат постовете и имената с другите формации.

Нинова обвърза актуализацията на бюджета и излъчването на мнозинство в НС. По думите й има риск да не се приеме нито едно от входираните предложения в бюджетите, „ако всеки си го прави сам са себе си“.

„Гледаме на актуализацията, като възможност да се състави мнозинство по минимум пакет необходим за България и на базата на това разбирателство на бюджета да стъпим на кабинет“, заяви тя.

По думите й срока на действие на кабинета също стои на дневен ред. Тя напомни, че имаше предложения кабинета да действа за определено време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *