Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Един от тримата създатели на УКТЦ-проф. Павел Мартинов:„Имаме 8 професора в САЩ, завършили НПГ по КТС“

„По вестниците и телевизията се говори, че в България има много добри IT специалисти и те взимали средна заплата 6 хил.лв. Пита се, откъде дойдоха тези IT специалисти в България?! Те са създадени в голяма степен в НПГ по КТС-град Правец и в Технически университет-София. Има осем професора в САЩ, които са завършили нашето училище“. Това каза проф. Павел Мартинов на днешното тържествено честване на 35 години НПГ по КТС-град Правец.

Проф. Павел Мартинов е един от тримата съоснователи на иновативното училище, което приема първият випуск през 1986г .

В зората на създаването на това училище имаше идея да се създаде техническа английска гимназия, припомни професора и сподели, че министъра на образованието тогава – проф.акад. Илчо Димитров, много пъти е идвал в Правец. Веднъж му казал „Мартинов, защо ние създаваме тези кадри  – учим ги на английски и на компютри. Те така и така, като завършат ще отидат в чужбина“. Проф. Павел Мартинов отвърнал “А каква е алтернативата професоре – да им забраним да учат компютри и английски, за да станат овчари и да останат в България?! И те тогава пак ще отидат в чужбина, но вече като овчари!“. Министърът признал “Ти си прав!“.

„Така че тези кадри и това училище създадоха имиджа на нашата страна в много чужди университети и в България“, каза от трибуната тази вечер проф. Мартинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *