За пореден път стартира „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 годишна възраст в Република България “

През 2021 година, за пореден път стартира „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 годишна възраст в Република България “, която се финансира от Министерство на здравеопазването.

Основна част от Програмата е безплатното поставяне на силанти (защитно покритие срещу кариес) на поникналите първи постоянни зъби при деца 5-8 год.  Проблемът с ранно развитие на кариес при децата е много важен проблем, защото води до ранна загуба или голямо разрушаване на постоянните зъби. Първите постоянни зъби поникват много рано, около 5-6 год. възраст и повечето родители ги „мислят“ за временни, което води до ранното им засягане от кариес.  

Процедурата за поставяне на защитното покритие „силант“ е безболезнено, бързо и много ефикасно за предпазване от развитие на кариес. Поставянето на силанти е финансирано от МЗ и е безплатно за родителите на деца на възраст 5-8 год.

Програмата започва през м. Септември и ще продължи до края на м. Ноември 2021 г. Можете да запишете час за Вашето дете, при ЛДМ, който участва в Програмата.

Нека обединим усилия в името на нашите деца и тяхното дентално здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.