Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ясни са квотите в секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември в община Ботевград

Зам.кметът на Община Ботевград Румен Христов, Стефка Граматикова – Секретар на Община Ботевград и Веселка Николова- директор на Дирекция „Административно и информационо обслужване“ в община Ботевград проведоха днес от 17.00ч консултации с представители на парламентарно представените партии, които се споразумяха за разпределението на квотите в 45-те Секционни избирателни комисии в община Ботевград за парламентарни избори на 14 ноември 2021 год. 

385 ще бъде броят на представителите на политическите партии в СИК, които ще работят в изборния ден.

Разпределението на квотите в СИК в общината е, както следва:

ПП „Има такъв народ“ има общо 95 представители в секционните комисии, по 12 председатели, 13 зам.-председатели, 12 секретари, и 58 членове в комисиите;

ГЕРБ-СДС има общо 93 представители в секционните комисии ( с 17 по-малко от предходните избори на 11 юли 2021г), по 12 председатели, зам.-председатели и секретари, и 57 членове в комисиите;

Коалиция „БСП за България“ има 54 представители ( с 9 по-малко от предходните избори на 11 юли 2021г), от които по 7 председатели,6 зам.-председатели и 7 секретари, и 34 членове в комисиите;

КП „Демократична България – Обединение“ – има общо 52 представители , по 7 председатели, 6 зам.председатели, 6 секретари, има 33 членове.

ПП ДПС – 46 представители, 5 председатели, 6 зам.-председатели, 5 секретари, и 30 членове в комисиите;

КП „Изправи се!Ние идваме!“45 представители, 2 председатели, 2 зам.-председатели и 3 секретари, и 38 членове в комисиите;

КП Обединени патриоти и ПП Воля не са парламентарно представени, поради което нямат квоти в СИК в община Ботевград.

До края на работния ден на 11 октомври 2021г политическите партии и коалиции имат срок да внесат писмени предложения за състава на СИК. Също така те трябва да представят Списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК.

По време на консултациите д-р Златева от БСП призова останалите представители на политическите сили да не ангажират възрастни хора в комисиите.

Стефка Граматикова отправи молба към присъстващите да изпратят списъците с членове на СИК, които са ваксинирани или такива, които имат желание да се ваксинират срещу коронавирус, за да може РЗИ да има време да организира кампания по вакисиниране на бъдещи членове на СИК.

Веселка Николова- директор на Дирекци „Административно и информационо обслужване“ отправи препоръка при съставяне на списъците с членовете на комисиите задължително те да дадат съгласие да участват в изборния ден в комисия на точно определена партия. „На предходните избори имахме 5 членoве на СИК, които фигурираха в списъци на различни политически партии.“, заяви Николова. Тя припомни, че членове на СИК не могат да бъдат роднини. Николова предупреди при изготвяне на списъците партиите да избягват масовата смяна на членове, което е недопустимо.

Милчо Владимиров от „Изправи се!Ние идваме!“ поиска размяна с друга поличиеска партия на едно председателско място от секционната избирателна комисия в с.Липница за председателско място в секция в едно от големите села на общината. Готовност за размяна изяви Павлин Марков от ДПС, но се оказа, че няма такава възможност. Причината – ще се наруши изискването на ЦИК, според което всяка политическа партия трябва да има поне един представител във всяка изборна секция.  

В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 46-ото Народно събрание.

Парламентарно представени партии и коалиции са:

партия „Има такъв народ“ е с парламентарна група от 65 народни представители;

коалиция „ГЕРБ-СДС“ е с парламентарна група от 63 народни представители;

коалиция „БСП за България“ е с парламентарна група от 36 народни представители;

коалиция „Демократична България – обединение“ е с парламентарна група от 34 народни представители;

партия „ДПС“ е с парламентарна група от 29 народни представители;

коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ е с парламентарна група от 13 народни представители.

Общият брой на депутатите, членуващи в парламентарните групи, е 240.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *