Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започна предизборната кампания за вота на 14 ноември 2021г. Вижте как ще се гласува с машина.

От днес официално се открива предизборната кампания за вота на 14 ноември. След месец българите ще гласуват за президент и за народни представители в 47-ия парламент.

В избирателни секции с над 300 избиратели задължително се гласува машинно. В община Ботевград секциите, в които ще се гласува машинно са 37 на брой и в осем секции ще се гласува на хартия.

Машинният вот ще се случва с две бюлетини, но с една карта. Ще може да избираме дали да упражним правото си на вот само за президент, само за парламент или и да двете.

За да гласува, избирателят най-напред ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. лед активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, като най-отгоре ще бъде поставена опцията за гласуване две в едно, след това е изборът на президент и вицепрезидент, а накрая – за избор на народни представители. След избиране на един от трите варианта се натиска бутон с надпис „Потвърждавам“, разположен на екрана долу вдясно. След натискането му се зарежда втори екран за гласуване. На него ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината ще може да се прелиства с бутон „Следваща страница“ отново разположен в десния ъгъл на екрана. Под него е разположен друг бутон с надпис „Премини към следващо гласуване“, който отвежда към бюлетината за народни представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *