Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

Няма да се изисква зелен сертификат за допускане до избирателните секции. Това обяви на брифинг днес говорителят на ЦИК Росица Матева.

Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от избирателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември, каза тя.

От думите й стана ясно, че тази седмица комисията е сключила договор със „Сиела Норма“ за доставка на допълнителни 1600 машини за гласуване.  Те трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им – по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

56 000 са заявленията за гласуване в чужбина, подадени до момента, каза още Матева.

В помощ на избирателите, на сайта на ЦИК ще бъде качен симулатор за машинно гласуване. На него хората ще могат предварително да упражнят всички „стъпки“ на гласуването с машина. Скоро ще бъдат доставени и 280 машини с инсталирани демо версии за гласуване, които също ще служат за демострации.

Различни разписки ще излизат от машината в зависимост от това дали избирателят е гласуват и на двата вида избори или натиснал предпочитание само за президент, или парламент. Разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия.

По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали то ще се прави на тези избори.

Източник: Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *