Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проф. Стоян Михайлов – една година без човека, учения и приятеля!

Днес се навършва една година от загубата на големия Стоян Михайлов – професор и член кореспондент на БАН. На 22 октомври 2020г той си търгна от този свят тихо и мъдро – над своето бюро в дома си в село Скравена.

Стотици са хората, които ще го запомнят като човек, отдаден на семейството, на държавата, на науката. Проф. Михайлов, макар и обиден на партията столетница, през последните години не криеше симпатиите си към нея, споделяше политиките на БСП и ги отстояваше, търсеше решението на проблемите на национално и местно ниво. Винаги оставаше непримирим към тях със своите непоклатими принципи. Винаги усмихнат към своите съграждани и ядосан на управляващите! С благородно сърце и висок морал. Такъв ще го запомним!

България и родният край се разделиха с изключителен учен, отдал целия си живот на науката и познанието. Човек, допринесъл изключително много за развитието на социологията и изследователските й методи. През 1970 г. е избран за професор по социология, а през 1984 г. – за член-кореспондент на БАН.

Чл.-кор. проф. Стоян Михайлов е роден на 6 октомври 1930 г. в с. Скравена, Ботевградска област. Умира 16 дни, след като навърши 90-ия си юбилей, за да види признанието и уважението на стотици хора. Посреща края на своя достойно изживян житейски път мъдро и тихо – на своето бюро, на което през последните 20 години продължава да твори. Чл.-кор. Михайлов е автор на над 300 публикации, от които 5 монографии, редица брошури, много студии и статии в наши и чуждестранни издания. Част от книгите и статиите му са преведени на руски, немски, полски, румънски, чешки, унгарски, испански, английски и холандски езици.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *