Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Военнослужущи от поделението в Мусачево почистиха „Паметника на Капитаните“ в Сливница

По повод Празника на Сухопътните войски и годишнината от Битката при Сливница в Сръбско-българската война бе почистен и освежен паметникът на „Капитаните” в град Сливница.  В почистването се включиха военнослужещите от 38-ми батальон за Ядрена, химична и биологична защита и екология /ЯХБЗ и Е/ от поделението в Мусачево.

На 19 ноември Сухопътните войски честват своя празник. Той е приет с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

На 5 ноември 1885 година започва решителното „Сливнишко сражение”в  Сръбско-българската война. Към 9 часа сутринта сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силяновски ги отблъсва бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *