Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Открит бе клуб на „Има такъв народ“ в Ботевград

Клуб на „Има такъв народ“ бе открит днес в сградата на Обреден дом в Ботевград. Помещението се намира на приземния етаж. Работното му време ще бъде от 16.00 до 19.30ч всеки делничен ден.

Церемонията започна в присъствието на част от кандидатската листа. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Отец Николай. След това бе позиционирана машина за пробно гласуване, на която се обясняваше на гражданите процедурата за двата вида избори.

Кандидатската листа за 26 МИР на ИТН, е в състав:

  1. Водач – проф. Андрей Чорбанов, , професор по имунология, завеждащ отдел „Имунология“ в Института по микробиология на БАН
  2.  Паунита Петрова – Долна баня
  3. Никола Кръстев – Костинброд
  4.  Венцислав Асенов – Елин Пелин
  5. Цветанка Войнова – Самоков
  6. Георги Иванов – Ботевград, координатор на ИТН в община Ботевград
  7. Мартин Методиев – Божурище
  8. Румен Лафчийски – Ихтиман
  9. Иван Иванов – Годеч
  10. Паолина Добрева – Копривщица
  11. Борислав Топалов – Златица

Мотото на ИТН за изборите на 14 ноември 2021 г е „Държавата – това си ти!“. То е избрано не случайно според Венцислав Асенов, който заяви, че държавата е на хората, не е на властта. „Властта е слуга на хората“, каза още той.

На откриване на клуба в Ботевград присъстваха още общинският съветник от МК ДИБО Цветослав Захариев, хирургът д-р Петър Анастасов и Ивайло Джамбазов, който е координатор на ИТН за община Правец.

На парламентарните избори на 11 юли 2021 г ИТН са първа политическа сила в община Ботевград с 3 273 гласа, ГЕРБ-СДС  са втори  с 2 623 гласа,  БСП са трети – с  1 707 гласа, Демократична България с – с 969 гласа. Координаторът за София област счита, че на изборите на 14 ноември ИТН отново ще има този резултат. „Хората ще затвърдят мнението си за промяна“, каза още Асенов.

Основните предизборни цели на „Има такъв народ“ са съсредоточени в 18 секторни политики. Те са:

Администрация и електронно управление – опростяване на административните процедури и внедряване на електронна идентичност

Външна политика – отстояване на независимостта  и осигуряване на просперитета на българската държава в рамките на ЕС и неговите структури за сигурност, ангажиментите по линия на членството ни в НАТО, мерки по отразяване на непосредствените демографски и мигрантски предизвикателства пред нацията

Правосъдие – постигане на реална съдебна реформа, бързина и прозрачност на съдебните производства, цялостен анализ на прилагането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Енергетика – трансформирането и по начин, по който потребителите да станат производители на енергия и разходите им да намалеят значително.

ИТН е с фокус върху балансирано развитие на ядрената енергетика, възобновяеми  и нискоемисионни енергийни производства.

Здравеопазване – достъпно, качествено и справедливо здравеопазване за всеки гражданин. Промяна на сегашния модел на здравеопазване. Премахване на клиничните пътеки и въвеждане на на „Диагностично свързани групи“, както и демонополизация  на НЗОК.

Земеделие – създаване на условия за развитие на семейното земеделие с цел формиране и запазване на средна класа земеделски производители в страната. Ангажираност за укрепване на социално – икономическата структура на селските райони.

Икономика – бързо излизане от икономическата криза, устойчив растеж, прилагайки принципите на кръговата икономика.

Финанси – фискална дисциплина, строг контрол и прозрачност при управление на публичните разходи. Промяна на Закона за публичните финанси и въвеждане на програмно бюджетиране

Образование – премахване на делегираните бюджети и създаване на нова методика за финансиране на училищата, намаляване на административната тежест, мандатност при директорите, повишаване квалификацията на учителите, оптимизирана акредитация на висшите училища с оглед намаляване на техния брой, с  цел повишаване качеството на образователния и научния процес.

Култура – увеличение на бюджета за култура до 1,% от БВП. Създаване на клутурно-образователни клъстери в малки и средно големи общини.

Вътрешен ред и сигурност – гражданите трябва да спрат да се страхуват за живота си, за децата си и собствеността си. Превръщане на сектора в гарант на сигурността и законността.

Отбрана и сигурност – гарантиране суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защита на териториалната цялост.

Опазване на околната среда – съхраняване на природните богатства – паркове, резервати, природни забележителности. Забрана на вноса на опасни отпадъци в България и поддържане чистотата на природата.

Регионално развитие – оптимизиране на политиката по изграждане, ремонт и поддържане на техническата инфраструктура в регионите, свързана с транспортната достъпност, управление на водните ресурси и геозащита.

Социална политика – подобряване благосъстоянието на българските граждани чрез активно социално осигуряване, както и намаляване на неравенството, ефективното държавно подпомагане на домакинствата и приоритетно отглеждане на децата в биологичното им семейство, оптимизиране на пенсионната система, подобряване на средата и условията за живот на хората с увреждания и намаляване на рисковете от бедност.

Транспорт – развитие на водния, въздушен и сухопътен транспорт. Пълна рехабилитация на второкласната и третокласна пътна инфраструктура.

 Туризъм – изграждане на успешен и разпознаваем имидж на България като атрактивна туристическа дестинация и значително подобряване качеството на услугите.

Спорт – възстановяване и развитие на масовия спорт. Подобряване на спортната инфраструктура и увеличаване на бюджета за спорт. Въвеждане на спортни календари и мероприятия с цел превенция на здравето.

1 коментар на “Открит бе клуб на „Има такъв народ“ в Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *