Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Възстановява се присъственото обучение за учениците от I-IV клас в община Ботевград

Oт вторник, 16 ноември 2021г, се възстановяава присъственото обучение в няколко училища на територията на община Ботевград. Това са ОУ“Н.Вапцаров“, ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ Ботевград, ОУ“Васил Левски“Ботевград, ОУ“Отец Паисий“с.Врачеш, ОУ“В.Левски“ с.Новачене, ОУ“Л.Каравелов“ с. Трудовец.

В първия учебен ден учениците ще бъдат тествани с антигенни тестове. С тях ще бъдат тествани още педагогическия и непедагогическия персонал, които нямат зелени сертификати.

Тестовете за училищата бяха доставени вчера. В най-голямото училище – ОУ“Н.Вапцаров“ над 90% от родителите са подали декларация за съгласие за тестване на учениците два пъти седмично с неинвазивния бърз антигенен тест.

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област. 

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана.

До момента Министерството на образованието и науката е получило и раздало в цялата страна общо 407 000 теста за ученици. По вече приключилите две обществени поръчки на Министерството на здравеопазването се очакват още 1 460 000 теста. Така ще бъде осигурено присъственото обучение на децата от I до IV клас за един месец. Когато бъдат доставени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас.

Как се използват двата вида тестове можете да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *