Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически фрагменти от Ботевградско: Кой е вграден в Часовниковата кула?

Съществува предание, че в далечното минало при зидане на обществени сгради като черква или мост, за да се създаде дух покровител, който да ги заздрави, трябвало да се принесе човешка жертва, като тя или сянката ѝ се зазижда в основите или в оставена недостроена част от строежа. Обяснението е, че в този случай има нужда от дух пазител, какъвто изкуствено може да се създаде, като се взида жив човек или, според по-късна замяна, само сянката му. Това е един вид защита на сградата и обитателите й, чиято несигурност смущава както майсторите, така и собствениците. Обяснява се с примитивната зидарска техника, която не може да задържи сградата и да я предпази от пагубни стихии.

Неизвестен факт е, че възрожденските майстори се затруднили с изграждането на символът на новата касаба Орхание – Часовниковата кула. Поради минаващата в подножието строежа Стара река, стените на кулата не издържали и се срутвали.

По стечение на обстоятелствата в основите на кулата бил вграден трупът на черкезин, убит за отмъщение от уста Вуно Марков. След това строежът потръгнал.

Въпреки, че това се счита просто за легенда, една случка от 60-те години на миналият век може би потвърждава достоверността на разказа. Тогава, при почистване на Часовниковата кула, от основите е изваден човешки скелет.

Още за зловещата тайна зад здравината на кулата ще разберете от разказа на Володя Казаков:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *