Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Венета Терзийска: Обикнах учителската си професия от дете, а географията от моята класна-Симеонка Влайкова

Броени дни остават до тържествения момент, в който дългогодишният преподавател по география и Главен учител в ППМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров“ – Венетка Терзийска, ще бъде удостоена с почетното званиe „Заслужил гражданин“ на Ботевград. Номинацията е по предложение на педагогическия колектив и по решение на Общински съвет – Ботевград. Поводът са 110 години гимназиално образование в общината, от които 40 години Венетка Терзийска е дала своя принос за неговото развитие и обогатяване. Tова е втора за нея награда от този вид, след като през 2012г е наградена с Почетен медал на кмета на общината. Вървейки по стъпките на своя класен ръководител, д-р Симеонка Влайкова, която е Заслужил гражданин на Ботевград за значима краеведска дейност, Венетка Терзийска приема наградата с голямо вълнение.

Родена e на 29 март 1952 г в с. Новачене. Възпитаник на ОУ “Никола Йонков Вапцаров“, а след това на Политехническа гимназия “Асен Златаров“ Ботевград. През 1970 г. записва специалности „География“  и „История“ в Софийския университет. През 1973 г започва работа като учителка, а през 1975 завършва Софийския университет. От 1976 г започва учителската си кариера в СПТУМ „Вълко Радински“ (днес ТПГ „Стамен Панчев“), като учител по география. Преподава на половин норматив и в ПГ “Асен Златаров“. От 1981 г започва работа в Златаровската гимназия, когато директор е покойният Никола Близнаков. Има две години следдипломна квалификация, първи и втори клас класификации. Автор и рецензент е на много учебници. Взима часове и в ТМЕ „Хр.Ботев“. Възпитава и изгражда личности няколко поколения – граждани на община Ботевград. И така до 2017 г, когато посвещава грижите и вниманието си на своята внучка – Виктория.

4 коментара на “Венета Терзийска: Обикнах учителската си професия от дете, а географията от моята класна-Симеонка Влайкова

  1. Поздравления г-жо Терзийска! Вие сте добър пример за младите хора. Обществото ни има нужда от вас! Бъдете все така успешен човек!

  2. Г-жа с достойнство, дисциплина и морал. Г-жа, която знае каква е разликата между „учиме, защото сме в час“ и сме във ваканция, защото „ваканцията е създадена за почивка“. Ще си позволя сръбски – ТАКО Е. Ще ти пише двойка, защото нЕмаш бележник, но ще ти пише 6-ца накрая, защото можеш да мислиш! (който не е разбрал учи те да мислиш не да помниш) ТАКО Е! Терзийска! ВОЛИМ ТЕ! ТАКО Е!

  3. Никога няма да забравя първият час при г-жа Терзийска. Тя завладява моментално със строгост, отговорност, дисциплина и огромни знания. Бях слушал за нея, преди да започне да ми преподава и очаквах срещата ни с нетърпение. Щом ни се представи, веднага спечели място в сърцето ми. Това е един ИСТИНСКИ учител, велика е, наистина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *