Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Екипът на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ посети Ботевград

За втора поредна година екипът на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ провеждат мащабна комуникационна кампания за превенция на рака на гърдата. На 5 ноември екипът на фондацията пристигна в Ботевград с емблематичния си розов кемпер.

От 11:00 ч. до 14:00 ч. дамите от неправителствената организация бяха във супермаркет Фантастико Ботевград, където разговаряха с всеки, който има нужда от информация за симптомите на най-разпространеното онкологично заболяване при жените и профилактиката му и предоставяха полезни материали по темата, информация за дейностите на фондацията, насочени към страдащите от рак на гърдата и към техните семейства.

„Целта на кампанията е колкото се може повече хора да разберат колко са важни ежегодните профилактични прегледи за рак на гърдата. Хората стават все по-информирани по темата, ако правим сравнение със ситуацията преди 10-15 години, но в по-малките градове все още не се знае достатъчно и съществува стигмата на рака, че това означава смъртна присъда, а изобщо не е така, защото лечение има“, каза за Botevgrad.NEWS Гергана Богданова, управител на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“

По време на кампанията в Ботевград, една жена е дарила на фондацията гръдна протеза, която ще бъде предоставена на пациентка, която има нужда от нея.

Призивът на кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ е изписан върху торбичките за пазаруване във Фантастиконапомняйки, че прегледът при мамолог не бива да се пропуска, а ранната диагностика дава шанс за лечение.

В рамките на кампанията Фантастико груп дарява 50 000лв. в подкрепа на дейността на фондацията, като средствата ще бъдат предназначени за провеждането на профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове на страната, както и за информационна и практическа подкрепа на жени с тази диагноза. В рамките на партньорството на фондацията с Фантастико, от 1.11.2021 г. до днес, са проведени 2308 индивидуални информационни консултации на жени с диагноза рак на гърдата. През тази година екипът на фондацията посети 5 града с програмата „Ела и се прегледай“ (Хисаря, Стралджа, Обзор, Казанлък и Силистра) и осъществи 1 209 прегледа (1208 жени и 1 мъж), като са установени 11 находки за допълнителна верификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *