Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

АПИ обяви ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“

До 5 декември 2022 г. се приемат оферти в обществената поръчка за основен ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС.

Обществената поръчка е в две обособени позиции. В обособена позиция 1 е ремонтът на тунел „Топли дол“ при 39-ти км на АМ „Хемус“. Индикативна й стойност е 35 650 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 18 месеца.

В обособена позиция 2 са ремонтно-възстановителните дейности на тунел „Правешки ханове“ при км 54-ти на АМ „Хемус“. Прогнозната стойност на строителните дейности е 39 825 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

За сравнение само за „Витиня“, чийто ремонт трябваше да приключи до края на 2020 година, но продължава и сега, ще отидат около 72 млн. лв. От АПИ посочиха, че стойността на изпълнените до момента ремонтни работи в тръбата за София и напречните галерии между двете тунелни тръби на „Витиня“ е 51,9 млн. лв. А ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Ечемишка“ са за около 10,6 млн. лв.

Тунел „Топли дол“ е въведен в експлоатация през 1985 г. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове в тръбата за София. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетонова настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Тунел „Правешки ханове“ е на около 1.8 км от пътния възел за Правец. Построен е в края на 80-те години на миналия век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *