Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Находки от преди новата ера са открити при разкопки на пътя Мездра- Ботевград

Спасителни археологически проучвания се извършват на два обекта по трасето на новоизграждащия се скоростен път Мездра – Ботевград.

Стартът на разкопките е даден през октомври, а участниците в тях са археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин участват. Спасителните проучвания се извършват в селата Дърманци и Лютидол и се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Като обект №4 е обозначено теренното проучване в с. Дърманци, с ръководител Георги Ганецовски, археолог и директор на Регионален исторически музей (РИМ)- Враца. Екипът му се състои от 60 работници и заместник-ръководителите на РИМ-Враца и РИМ-Монтана.

Проучваната площ е над 20 000 кв. м, където обект на внимание са структури от ранната желязна епоха (началото на I хил. пр. Хр.), от късно тракийския период и българското средновековие.

По време на разкопките са намерени кремъчни остриета, железни предмети от военно снаряжение и битова керамика от различни исторически периоди. Открити са няколко обредни ями, които датират от времето на раннобронзовата, къснобронзовата и римската епоха.

Най-любопитната и впечатляваща находка е средновековен бронзов пръстен печат с изображение на орел в хералдическа поза.

Обект №5- село Лютидол, проучването там се осъществява под ръководството на Александра Петрова, уредник в отдел „Археология“ на РИМ – Враца. До момента, по време на разкопките, са установени структури и материали от две епохи – преходен период от енеолита към бронзовата епоха и късната античност.

Спасителни археологически проучвания се очаква да приключат към началото на декември месец, но напролет ще бъдат подновени.

Източник: news.bg

1 коментар на “Находки от преди новата ера са открити при разкопки на пътя Мездра- Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *