Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Никулден е!

Днес (6 декември) празнуваме Никулден! Денят е посветен на един от най-почитаните християнски светци – Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Още в детството си Св.Николай е бил пример на добродетелност. През целия си живот той се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрекъснато се множат.

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. По традиция на Никулден на масата се сервира риба, най-често шаран.

Най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък се закопават в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

На този ден имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо и производните им имена.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *