Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОУ „Никола Й. Вапцаров“ Ботевград откри бюст-паметник на своя патрон

По повод 113 години от рождението на патрона на училището, беше открит тържествно негов бюст-паметник в двора на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, под звуците на Общинския духов оркестър.

Специални гости на събитието бяха доц. д-р Пламен Славов – зам. министър на културата, Александър Манолов – зам. областен управител на Софийска област, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Росица Иванова – началник на РУО-София област, Борис Борисов – зам. кмет на Община Ботевград, Илин Черняшки – председател на Общински съвет-Ботевград и неговите заместници Николина Цолова и Дамян Маринов, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Весислава Панджерова – главен експерт в дирекция “Система за предучилищно и училищно образование“ на МОН, Никола Вапцаров – племенник на патрона на училището, директори на училища от Варна, Пловдив, Самоков и Етрополе, бивши учители, училищното настоятелство, родители и общественици в Ботевград. 

Авторите на скулптурата на Никола Вапцаров са от Карлово – Николина Канарова и покойнят ѝ съпруг Недко Кръстев.

Вълнуващ и неповторим ще остане този ден в летописите на училището. Паметник на патрон се открива един път и той остава завинаги да напомня на младото поколение, че трябва да се гордеятч че трябва да бъдат достоен пример, носейки името на тази велика и свята личност – поет Никола Йонков Вапцаров. За него може да се говори много и ние, от нашите учнеици, ще чуем прекрасен рецитал„, каза в част от своето изказване директорът на училището Петя Кочкова.

Последва откриването на бюст-паметника на Никола Вапцаров от директора Петя Кочкова и зам-министъра на културата Пламен Савов.

В своето слово г-н Савов каза следното: „За мен е огромна чест и голяма радост да Ви поздравя от името на ръководството на Министерството на кулурата на Република България, не само с вашият патронен празник, а и със знаменателното събитие свързано с откриване на паметник на големия, на гениалния, на световния поет – Никола Вапцаров. Трябва да знаете, че днес не е праник само за училището. Днес е празник не само за Ботевград и за община Ботевград, днес е празник и за цяла България.“

Пламен Савов изрази благодарност към усилията на директора на училището, педагогическия колектив, учениците, родителите и на цялата общественост, за допринасянето в изграждането на паметника и съхранението на мисълта за Вапцаров.

На откриването бе едноименният племенник на поета Никола Вапцаров.

Изпитвам смирение, но не само пред тази творба, но и пред вас. Изключително съм благодарен от името на цялото семейство, че поддържате този дух жив. А към вас, деца, мога да кажа само едно – Вапцаров би се гордял да бъде ваш патрон, защото, не само виждам във вас искарата, която е присъща на младите хора, но и зашото вие сте направили този паметник в града, кръстен на любимия поет на Никола Вапцаров – Христо Ботев.

Надявам се, че в дните, в които сте в това училище и в дните, в които продължите житейския си път в университети и в работа, да имате време да се връщате към поезията на Вапцаров и да откривате в нея онзи пламък, който е горял в него, и който се надявам да гори и във вас!“. Това каза Никола Вапцаров – племенникът на поета Никола Вапцаров при откриването на бюст-паметника,по случай 113 години от рождението на поета.

По повод празника Президентът на Република България, Румен Радев, бе изпратил поздравителен адрес, с който пожелава на всички членове на педагогическия колектив и учениците на ОУ „Н.Й. Вапцаров“ здраве, вдъхновение и много успехи.

Отец Борис изпълни церемония по освещаване на новооткрития паметник, а след това бяха поднесени венци и цветя от общинското ръководство, служители на общинската администрация, институции и лично от неговия племенник – Никола Вапцаров.

1 коментар на “ОУ „Никола Й. Вапцаров“ Ботевград откри бюст-паметник на своя патрон

  1. МИХАИЛ АТАНАСОВ ГУНЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ "ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ-КАРЛОВО" каза:

    ТАКА И ТРЯБВА ДА СЕ ТАЧИ ПАМЕТТА НА ГЕНИАЛНИТЕ И ДОСТОЙНИ БЪЛГЪРИ!!! ПОКЛОН ДОЗЕМИ НА ИНИЦИАТОРИТЕ НА ТОВА ТЪРЖЕСТВО И НА ЖИТЕЛИТЕ НА БОТЕВГРАД!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *