Преподаватели от Софийския университет наградиха Василена Пешева от ППМГ

Навръх празника на студентите и по повод Световния ден на философията, Сдружението на университетските преподаватели по философия в България обяви победителите в конкурса „Философски диалог с…картина“. Сред получените 57 разнообразни по жанр и изразни средства творби от цялата страна, конкурсно жури в състав: гл. ас. д-р Мадлен Ангелова-Елчинова, гл. ас. д-р Лидия Кондова, доц. д-р Димитър Божков, гл. ас. д-р Евелина Иванова-Варджийска, гл. ас. д-р Цена Желязкова-Стоева, гл. ас. д-р Ивайло Добрев, гл. ас. д-р Николета Николова – преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“, присъди наградата за отговор с картина на Василена Иванова Пешева – ученичка в 10в клас в ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“ – Ботевград. За своята картина тя ще бъде поощрена и с парична награда от Сдружението.

Василена споделя, че черпи вдъхновение от доброволческа организация в града, съзнавайки актуалността на проблема човек-природа.

Убедени сме, че колкото пъти погледнете в нея, толкова по-различни детайли и смисли ще откриете. Картината е символ на тоталното и парадоксално примирение на обществото, както и на най-важното, което то не успява да опази. Дърветата показват потребност, но и недостиг; изобразена е недовършеност. Фигурата в центъра символизира природата, която напомня изгубеното (поставено в кръгове по тялото ѝ, което е някак заличено) на фона на присъстващото изкуствено – мръсен, неприветлив град с високи сгради. Тя (природата) е навсякъде и никъде в пространството“, казват от СУПФБ и пожелават приятен диалог с изкуството, което комуникира с нас нееднозначно.

Източник: ppmg-botevgrad.bg

3 thoughts on “Преподаватели от Софийския университет наградиха Василена Пешева от ППМГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *