Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Президентът Радев връчи втория мандат на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната“. Кандидатът за премиер на формацията е акад. Николай Денков.

„Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие. Когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство. Вярвам, че ще използвате времето да потърсите необходимата подкрепа”, заяви Радев.

Държавният глава изрази надежда, че през предстоящата седмица ПП ще намери необходимата подкрепа, за да върне мандата изпълнен. За да стане това обаче, партията на Кирил Петков и Асен Василев поставя условие: Народното събрание да подкрепи декларацията им с политики за 2023 г. При преговорите за съставяне на правителство, организирани от ПП, единствено „Демократична България“, БСП и „Български възход“ взеха участие.

„Приемам от името на „Продължаваме промяната“ втория мандат с ясното съзнание, че задачата е изключителна трудна, много хора даже казват, че е невъзможна“, заяви от своя страна кандидат-премиерът Денков.

По думите му трябва да бъде направено всичко необходимо за съставяне на правителство, тъй като са забавени реформи и са натрупани проблеми. Денков заяви, че страната има нужда от правителство, което да обединява хората и да решава проблеми.

Кандидат-премиерът обясни, че при подготовката за реализация на мандата партията е откроила няколко национални цели и списък с дейности, които да се изпълняват през 2023 г. Въпросната декларация със списъка ще се внесе като проект на решение в НС, „с идеята, че Народното събрание трябва да подкрепи приоритетите и дейностите“.

„Ако получи (бел.р. – декларацията) подкрепа от мнозинството, ще върнем мандата със списък с членове на Министерския съвет. Ако не получи одобрение, това означава, че в Народното събрание няма подкрепа за изпълнение на тези национални цели и ще върнем мандата неизпълнен“, заяви Денков.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *