Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград е предприела действия по изготвяне на проекти за пречиствателна станция в Зелин

Член на Местната инициативна група в Ботевград и представител на МГИ – Зелин е изпратил жалба до „Водоснабдяване и канализация “ ЕООД относно качеството на водата във вилна зона Зелин.

В отговор на писмото, от ВиК София област обясняват, че водоснабдяването на вилната зона идва от речни водохващания и връзки от стоманени водопроводи, по които тече непитейна вода от язовир „Бебреш“.

От дружеството споменават, че водата от речните водохващания преминава през утаители, резервоар и се обеззарява (дезинфекцира) с натриев хипохлорид. Услугата „Доставка на питейна или непитейна вода“ се заплаща от абонатите и в зависимост от подаваната вода, вилната зона е зонирана.

Проблемът с калната вода от чешмите в Зелин е от години, а причината е, че заради надморската височина вилната зона не може да се захранва с пречистената вода от язовир Бебреш, която се ползва в Ботевград, защото водата се движи по гравитачен път.

Оказва се, че Община Ботевград, която е собственик на съоръженията и мрежите за доставка, отвеждане и пречистване на вода, е започнала действия по изготвяне на проекти за Пречиствателна станция за питейни води в Зелин, както и за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в района по думи на управителя на „ВиК“ ЕООД – София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *