Скоростният път Видин – Ботевград ще е готов най-рано през 2025 г.

Снимка: МРРБ

Скоростният път Видин – Ботевград ще е готов най-рано през 2025 г. В момента се работи на всички участъци, за които има издадено разрешение за строеж, а по другите се проектира и се чака решението на съда. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков във Видин по времена на проверка.

Той бе придружаван от областния управител на Видин Огнян Михайлов и заместник-кмета по строителството на община Видин Светослав Скорчев. Обиколката е част от акцията на МРРБ за проверка на място на строителството на важните пътни инфраструктурни обекти в страната.

Превръщаме строителната илюзия, създадена от предишните управляващи в реално строителство, каза арх. Шишков и изрази задоволство от видяното на терена.

„Доволен съм от видяното. По цялото трасе, където има фронт за работа и издадени разрешения за строеж, се работи на пълни обороти. Става дума за участъците между Ботевград и Мездра, както и между Ружинци и Видин“, каза арх.Шишков.

Той информира, че през ноември се очаква решение на съда относно Подробния устройствен план за участъка на трасето от Ружинци до Монтана, след което ще започнат процедури за отчуждаване на имоти и издаване на разрешение за строеж.

Оптимистичният срок е реални строителни дейности там да започнат след средата на 2022 г.

„За съжаление, както при други национални обекти и тук се натъкваме на сериозни проблеми. Участъкът между Монтана и Враца го няма. Истината е, че там първоначално е имало идейно трасе, което обаче не е одобрено. АПИ стартира процедури за ново проектиране, което ще отнеме време, защото ще се прави и екологична оценка. И тук се строи от двата края, а средата просто я няма“, коментира арх. Шишков.

Служебното правителство ще работи на максимални обороти, за да може участъкът да се строи законно и по правилата, за да се наваксат натрупаните проблеми, обеща заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Оптимистичният срок за завършване на отсечките в строеж е между 28 и 53 месеца, както е по договор, а за връзката между Враца и Монтана все още не може да се прогнозира, тъй като процедурите започват отначало.

За 4 години ще са готови определени участъци – ние разкрихме проблемите, назовахме ги, и сега ще работим, за да наваксаме закъсненията, каза арх.Шишков.

На въпрос от журналисти – ще бъдат ли налагани санкции за допуснатите нарушения, той отговори, че санкции могат да наложат само избирателите.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *