Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Петък 13-и е: Откъде идва поверието, че това е лош ден?

Петък 13-и от векове е смятан за предвестник на лош късмет. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че не стават от леглото. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800-900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа, пише БТВ.

Много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки (например на жилище) или да подписват договори. По данни на Института за изследване на фобиите в Северна Каролина страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 млн. американци. Симптомите варират от умерена тревога до парализираща паника.

Този ден обаче е и вдъхновение за някои тайни общества от края на XIX век, романи от началото на XX век, както и няколко филма на ужасите.

Точно като черната котка, разпиляната сол и счупеното огледало, много хора вярват, че петък 13-и носи лош късмет. Въпреки че не е сигурно точно кога хората са започнали да вярват в това, суеверията около числото 13 измъчва човечеството от векове.

Докато западните култури свързват числото 12 с пълнота, неговият наследник 13 има дълга история като знак на лош късмет. Защо обаче към него се прибавя и петък? Изследователите все още търсят корените на това суеверие.

Съществуват няколко хипотези. Според библейската традиция 13 гости (Исус и неговите 12 апостоли) са присъствали на Тайната вечеря, проведена на Велики четвъртък. На следващия ден – Разпети петък, разпъват Исус на кръста.

Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е довело до дългогодишното християнско суеверие, че наличието на 13 гости на маса е лоша поличба – по-специално, че това е заиграване със смъртта.

Въпреки че негативните асоциации свързани с петък са по-слаби, някои предполагат, че те също идват от християнската традиция – освен, че в петък Исус е бил разпнат на кръста, в този ден Ева дава на Адам ябълката от Дървото на познанието, а Каин убива брат си Авел.

Според друго вярване магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвало се, че 13-ият в групата е самият дявол. Освен това 13-ата карта в Таро символизира „Смъртта“.

Третата версия е свързана с датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V започнало гонение на тамплиерите. Стотици били екзекутирани. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден.

Съвпадението петък 13-и се среща поне веднъж в годината. През 2009 г., 2012 г. и 2015 г. е имало три такива съвпадения. Тази година фаталният ден се среща през януари и октомври. Любопитен е и факта, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и.

Ако сте от тези, които се страхуват да не ви мине черна котка път, вероятно на петък 13:

– Не предприемате пътувания, защото смятате, че това ще ви донесе нещастие.

– Внимавате да не счупите огледало, защото 7 години ще имате лош късмет, защото според древните римляни животът се обновява на всеки 7 години.

– Не бихте родили на петък 13, за да не бъде детето ви нещастно.

– Ако отреже косата си на петък 13, член от семейството може да намери смъртта си.

– Не отваряйте чадър на закрито на петък 13, защото късметът ще избяга.

– Ако видите стълба, подпряна на стена, не преминавайте под нея.

– На петък 13 носете синьо око, за да се предпазите от уроки. 

Източник: 24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *