Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Радев връчва третия мандат на БСП

Държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на  „БСП за България“ в понеделник, съобщиха от президентската институция. Така политическата формация, начело с Корнелия Нинова, ще има последна възможност да състави редовен кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. 

До тук се стигна след два неуспешни опита за съставяне на редовно правителство. Нито ГЕРБ, нито „Продължаваме промяната“ успяха да съберат мнозинство. Ако и БСП се провали, България ще отиде на нови, поредни предсрочни парламентарни избори. 

По Конституцията президентът решава при коя партия да отиде третият мандат. Радев можеше да избира между ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

Преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че решението на държавния глава коя парламентарна група да получи последна възможност да състави кабинет ще отчете заявките на политическите партии, разговорите помежду им, както и коя формация има най-големи шансове да формира правителство. Приемствеността с успешните политики на служебния кабинет също е от значение, заяви Йотова.

По повод на тези думи, Борислав Гуцанов от БСП заяви в интервю за БНТ, че това елиминира левицата от играта. Той добави, че това е така, защото става въпрос за принципни различия, които БСП не може да защитава. Сред различията със служебния кабинет Гуцанов изреди оръжието за Украйна, заявката за закупуване на втора ескадрила самолети F-16 и ядрената енергетика.

Делян Добрев от ГЕРБ пък посочи в интервю за BTV, че ако мандатът отиде в БСП, то това автоматично означава нови избори. Той обясни, че в кулоарите се носели слухове, че президентът ще даде мандата именно на Корнелия Нинова, за да може преди конгреса на левицата тя да се провали.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *