Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общината проучва въпроса, свързан с изграждането на пречиствателна станция за в.з. „Зелин“ (ВИДЕО)

Община Ботевград е сезирала три фирми, от които очаква в скоро време предложения за изграждането на Пречиствателна станция за питейни води за вилна зона Зелин. Това съобщи кмета Гавалюгов днес на редовния брифинг с местните медии.

Необходимо е да се направят първоначални проучвания, поради съществуването на някои особености, като например мътността на водата. В някои определени периоди станцията трябва да може да се справя с тази мътност, дори и ако тя е завишена.

Действително имаме запитване до три фирми и сме им дали първоначални изходни данни относно дебит, капацитет, нужди, местоположение на резервоари и очакваме да ни направят предложение за изграждане на пречиствателна станция питейни води. Това е един от сериозните проблеми на вилна зона „Зелин“ от дълги години. Все по-засилващ се, тъй като все по-интензивно е застрояването и съответно все повече хора постоянно живеят във вилна зона „Зелин“. Без пречистване на водите не може да има качествено водоснабдяване. Ако не се лъжа, държавното търговско дружество „ВиК София“ в някакъв период, не мога да кажа дали за цялата вилна зона, ги тарифира като за непитейна вода тоест като промишлена. Не мога да кажа на какво основание. Не че хората това ги успокоява, разбира се. Те искат да си плащат като за питейна и да ползват реално питейна вода, но доколкото разбрах от местните ръководители на Техническия район Ботевград, тарифирането последните месеци, поради сигнали и оплаквания за качество на водата, е като за непитейна вода, но проблема няма да бъде решен ако няма пречистване. За вилна зона „Зелин“ пречистване на вода няма. Има хлориране, разбира се, в резервоарите, но пречиствателна станция със съответните филтри, които са необходими, и които има пречиствателна станция „Чеканица“ и пречиствателна станция „Чеканица-2“ – двете пречиствателни станции, които обслужват Ботевград. Всъщност такава във вилната зона няма и никога не е имало, но е време вече да бъде изградена.„, каза Иван Гавалюгов по въпроса.

Ние правим първоначални проучвания, тъй като има някои особености. Особено мътността на водата е сериозна, тъй като основните водоизточници са повърхностни и с по-висока мътност в определени периоди и тази пречиствателна станция, която бъде изградена, трябва да може да се справя или да пречиства при завишена мътност. Очаквам в рамките на следващия месец да получим конкретни предложения. Естествено, вече с „ВиК София“ ще търсим решение, ще одобрим някой от тях и ще търсим начин за финансиране на изграждането. Не мога да се ангажирам конкретно със срок, понеже все още нямаме конкретна оферта, но по въпроса се работи на практика, не само като идея, и вярвам, че в първата половина на тази година ще имаме вече решение, което ще започнем да проектираме и да надявам се да започне и реализацията още тази година.“, допълни градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *