Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Подписка срещу повторното назначаване на Иван Иванов за управител на „ВиК София“ ЕООД

В момента тече подписка срещу повторното назначаване на г-н Иван Иванов за управител на „ВиК София“ ЕООД. Подписката е срещу уволненията на служители, необмислените разходи и източване на дружеството, назначаването на приближени хора на високи заплати. До този момент са се подписали 150 служители. Това става ясно от Отворено писмо, изпратено до Президента Румен Радев, до различни институции и до медиите, от работници и служители на „ВиК София“ ЕООД.

Публикуваме писмото без редакторска намеса.

До Г-н  Румен Радев

Президент на Република България

Г-н Иван Шишков

Министър на МРРБ

Г-жа Ирена Георгиева

Изпълнителен директор

На „Български ВиК холдинг”

КОПИЕ:

БТВ

БНТ

НОВА ТВ

Вестник „24 часа”,

Вестник „Сега”, 

Вестник „Стандарт”

Blitz.bg

Pik.bg

Novini.bg

Epicenter.bg

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н министър,

 Госпожи и господа,

Обръщаме се към Вас по повод ситуацията в едно от най-големите консолидирани  ВиК дружествата в страната – „ВиК София” ЕООД, което оперира на територията на Софийска област.

В дружеството работят над 650 работници и служители в 22 общини. Последните събития, около конкурса за управител на дружеството и избирането на досегашния временно управляващ г-н Иван Иванов, ни провокираха да изразим публично мнението си. Свидетели сме на една порочна управленска  практика, която затруднява работата на дружеството и в крайна сметка влошава услугата, която получават гражданите.

Възмутени сме от начина, по който се въздейства върху комисията, която проведе конкурса за управител на ВиК „София” ЕООД.

Седмица преди да бъдат обявени резултатите започна масирана акция  в защита на един от кандидатите – Иван Иванов. Целта бе не само ясна, но и публично декларирана – да се въздейства на комисията! Акцията включваше  медийни публикации, които очерняха другите кандидати и откровено се застъпваха за Иван Иванов. На  16 януари пред Централното управление  на ВиК в София  бе организиран  „протест в подкрепа на сегашния управител?!”, в който участваха…. 16 души, четирима от които не са служители на ВиК. Спешно бе събирана  и подписка в негова подкрепа, като служители на Централното управление звъняха във всички райони, но  получиха отказ с едно изключение – район Етрополе.

И ако тези действия са морално укорими, то зад всеки от следващите ни въпроси се крият факти. Някои  от тях говорят за сериозно нарушение на закона. И тези факти, могат да бъдат проверени. Съществуват документи, има и свидетели.

ВЪПРОСИТЕ:

  1. Вярно ли е, че на 12.01.2023 г. участниците в протеста са получили увеличение на заплатите в размер на 300 – 400 лв. под формата на допълнително споразумение към трудовите им договори?
  2. Вярно ли е, че в дружеството има назначени хора, които получават заплати от 3000-4000 лева, на фона на заплатите на работниците, които взимат 800-900 лева, а всеки ден са на улицата да отстраняват аварии? В същото време има назначени от Иван Иванов ръководни кадри на два или четири часов трудов договор, които никога не са идвали на работното си място.
  3. Вярно ли е, че техническите ръководители на райони получават между 1200 и 1400 лева заплата, а на 3 януари 2023г. г-н Иванов си назначи „технически сътрудник” /секретарка/ със заплата  2000 лева, а  десет дни след това – на 12 януари  увеличи заплата й с допълнително споразумение  с още 300 лева! Явно за десет дни е показала завиден потенциал!
  4. Въпреки лошото финансово състояние на дружеството, в централното управление в София се правят „козметични ремонти” /по думите на управителя Иванов/, но те струват хиляди левове.  Вярно ли е, че в  ремонта участват работници на ВиК, а от  строителната фирма, с която има подписан договор, идва само един човек?   
  5. Сградите на ВиК в Своге и Сливница са в окаяно състояние. Служителите в Своге запушват с парцали дупките в дограмата, за да не им духа. Там обаче не се правят ремонти, защото няма пари. В същото време мебелите и оборудването  в кабинета на управителя се сменят изцяло, защото „не му харесвали”.  Сменят вратата с двойна, защото „когато говори в кабинета, отвън се чува”. Това нормално ли е?       
  6.  Вярно ли е, че за почистването и възстановяването на речното водохващане „Пукната скала”, което захранва Самоков, е сключен договор с частна фирма за десетки/?/ хиляди левове. В същото време на обекта работят  и служители на ВиК Самоков  с тяхна техника. Вярно ли е, че тези работници са получили една допълнителна заплата от ВиК ?
  7. През декември е направен водопровод до частен имот в района на Самоков. Този водопровод е свързан към довеждащия водопровод на Самоков, което е забранено. При тази ситуация има реални предпоставки  през лятото Самоков да остане с намалено водоподаване. Строително-монтажите работи са извършени за сметка на ВиК, като за целта е закупено и оборудване на стойност 7200 лева. Случайно ли е, че собственикът на този имот е брат на областния управител на Софийска област?
  • Нормално ли е  ВиК-районите да не разполагат с елементарни резервни части за отстраняване на аварии? Нормално ли е началниците на райони с лични средства да купуват части, за да се отстрани дадена авария и гражданите да имат вода?
  • Нормално ли е началниците на райони да се молят на кметовете на общини за части и гуми? Кметът на Ихтиман купува гуми за колите на ВиК, кметът на Божурище купува части на ВиК,  кметът на Ботевград осигурява тръби за ВиК, кметът на Правец дава кранове на ВиК… Списъкът е дълъг.  Но това явно са хора, за които е важно гражданите да имат нормално водоснабдяване. В същото време началник „Автотранспорт” на ВиК оценява по снимка дали една гума е за смяна, така оценява и състоянието на техниката по районите – по снимка!
  1. За десет месеца управление Иван Иванов е посетил на място само един /!?/ от 16-те технически района на „ВиК София” ЕООД. Това нормално ли е?

Това са само част от въпросите, чийто отговори ние, работещите в дружеството знаем, но бихме искали институциите да зададат. И ако има нарушения, виновните да бъдат санкционирани.

Г-н Президент,

Г-н министър,

Госпожи и господа,

Уверени сме, че повдигнатите от нас въпроси няма да останат без отговор. Управлението на едно от най-големите ВиК дружества е важно за страната, за нейната сигурност, важно е за над 300 хиляди души, които живеят в Софийска област! И те очакват Вашата реакция!

С уважение:

 Служители и работници във „ВиК София” ЕООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *