Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С водосвет ботевградчани почетоха празника на Свети Харалампий

По традиция на днешния празник десетки миряни се стекоха при параклиса на Свети Харалампий намиращ се на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, за да запалят свещ и да се помолят за здраве пред иконата на светеца, чийто празник отбелязваме днес. Тържествен водосвет бе отслужен от отец Борис.

Свети Харалампий е живял през II и началото на III век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите.

Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ.

Виждайки неговото търпение и проявата на Божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството.

По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата.

Свети Харалампий Чудотворец е смятан за покровител на пчеларите. Поради тази причина пчелари от района донесоха мед за освещаване и се помолиха за здрави пчелни семейства.

Според местната легенда, светията избавил местното население от чума по добитъка, заради което Свети Харалампий се смята за духовен покровител на Ботевград.

След службата, на миряните бе раздаден хляб и оброчна супа в кутии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *