Поздравителен адрес от кмета на Етрополе по повод Националния празник

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

В деня на нашия национален празник – Трети март, за мен е чест като кмет на Община Етрополе да Ви поздравя и да изразя своята почит пред родолюбието и подвига на хилядите герои, извоювали свободата на майка България!

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската война от 1877 г. – 1878 г. В резултат на този договор България се появява отново на политическата карта на Европа.

Трети март е въплъщение на възкресението на българския народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. На този ден, преди 145 години, българският народ гордо се изправи от руините и пепелищата и със своята дързост и жервоготовност обяви пред целия свят „Свобода или смърт!”

В годините на османското иго българите успяват да съхранят своята вяра, език и традиции и не чакаха да получат свободата си даром. Пътят към свободата преминава през хайдушките дружини, през огъня на четническото движение, през словото и комитетите на Апостола, Априлската епопея от 1876 г., през славния поход на Ботевата чета. В историята на Руско-турската война завинаги ще останат епичните боеве, които води руската армия и българските опълченци край Плевен, Шипка, Шейново, Стара Загора.

В пантеона на българското безсмъртие грее с ореола на славата и името на Етрополе. В летописа на Освобождението на България завинаги ще остане Зимното преминаване на Етрополския Балкан в мразовитата зима на 1877 г. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии.

В ден като днешния, когато поводите за национална гордост откриваме предимно в миналото, ми се иска да се обърна към младото поколение на Етрополе.

Нека да вървим заедно и достойно напред, горди, че сме потомци на онези българи, за които България бе име свято. И да не забравяме думите на Васил Левски: „Моята свобода е свободата на целия български народ“.

Нека градим настоящето и бъдещето на община Етрополе, на нашата родина в мир, любов и свобода! И не само на 3-ти март да си спомняме за силния дух на българите през вековете.

Поклон пред силата, морала и паметта на героите, които ни дадоха най-големия урок по родолюбие!

Поклон, дълбок поклон пред величието и саможертвата на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободна България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *