Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Благовещение е – един от най-големите пролетни празници

Днес е Благовещение! Един от големите пролетни празници, в който честваме деня, когато Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя, сина Божий. В някои краища на Българите празникът се нарича още “Благовец” или “половин Великден“. Според народните вярвания денят се свързва с идването на прелетните птици и с пролетното пробуждане на природата.

Поверия и обичаи

На Благовещение се сеят зеленчуци и присаждат плодни дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

На този ден излизат самодивите и самовилите. Събуждат се и излизат от дупките змиите и гущерите. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Жените не шият­ “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие змия на него”.

Благовещение е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Това e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

Честит имен ден на Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *