Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Откриха третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ в Ботевград

Днес /13 май/ бе открит фестивала на здравословния начин на живот „Здравей, Здраве“, който се провежда за трета поредна година в Ботевград. Тазгодишното издание е под наслова „Посоки“.

Фестивалът цели да представи пред местната публика поглед върху всичките аспекти към здравословния начин и стил на живот – във физически, емоционален, психологически, духовен, родов и народностен план. Основна цел на организаторите е, чрез знание и опит да се подпомогне и стимулира процеса на човешкото самоосъзнаване и себереализация.

Фестивалът започна с народна музика и танцови изпълнения от Детски танцов състав „Радост“ с ръководител Радослав Цветанов. В програмата се включиха и таекуондистите от СК „Сунг-Ри“ с треньори Владимир Далаклиев и Цветолюб Илиев.

Събитието уважи и кметът на Общината Иван Гавалюгов.

За мен е чест и удоволствие да участвам с откриването на поредния, вече станал традиционен, фестивал „Здравей, Здраве!“, целта на което е да запознае жителите на нашата община с различни начини и методи за водене на здравословен начин на живот. Знаете, че това е особено актуална тема в днешно време, тъй като пазарът ни залива с различни имитации на храни, на начин на живот, който не можем да приемем за здравословен. Има различни постижения на науката, които, за съжаление, колкото и помагат, може би и толкова вредят на здравословният ни начин на живот.

Поздравявам всички участници! Благодаря на всички спонсори и организатори, хора които са съдействали това събитие да се организира за трета година подред в нашия град. Аз съм убеден, че това ще стане много дългогодишна и полезна традиция, така че пожелавам успех на организаторите, на участниците, на лекторите. Вярвам, че догодина на този площад с още повече участници ще успеем да открием четвъртото издание.„, каза кметът Гавалюгов в своята реч.

Лекционната част се провежда в зала „Ботевград“. Тя започна с лекция по тибетска медицина от проф. Александър Илиев, който идва за втори път в Ботевград.

Присъстващите научиха, че тибетската традиционна медицина е една от най-древните системи за лечение в Азия. Тя е духовна и неинвазивна практика, която се основава на Закона за причината и следствието, наречен Карма. Центърът на тибетската традиционна медицина е ненасилието. В Тибет диагностицират и лекуват само причините за неразположенията, а те са Алчност, Високомерие и Ниско самочувствие. 

Във финала на лекцията проф. Илиев представи и своята книга „108 златни правила на тибетската медицина – БУДА ЛЕЧИТЕЛ“.

Ботевградското издание на „Здравей, Здраве“ е дело на инициаторите Галина Боткова, Мая Георгиева, Антонио Костов и Юлия Митева. Партньори са Община Ботевград и НЧ „Христо Ботев 1884“

Фестивалът ще продължи до 14 май, като и през двата дни пред и в НЧ „Христо Ботев 1884“ ще бъде отворен базар здравословни продукти и услуги.

Програмата на останалите лекции от „Здравей, Зздраве!“ е:

13 май 2023 г.

14.00 – 15.00 ч. – Мадлен Алгафари – „… и заживели щастливо…“

15.15 – 16.15 ч. – Иван Тодоров, радиестезист – „Водата – позната и непозната“

16.30 – 17.30 ч. – Петър Танев, боуен терапевт – „Насекомите като храна“

17.30 – 18.00 ч. – Музикално-поетична програма

14 май 2023 г.

10.30 – 11.30 ч. – Доц. д-р Румен Бостанджиев – „Интимни отношения и здраве“

11.45 – 12.45 ч. – Ганета Сагова, Списание 8 – „Златната ябълка е в твоята градина“

12.45 – 14.00 ч. – Почивка

14.00 – 15.00 ч. – Д-р Гергана Радович – „Фабрика за сън“

15.15 – 16.15 ч. – Диана Митева – „Глаголите – древната българска азуба“

16.15 – 16.30 ч. – Закриване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *