Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Среща на кмета Гавалюгов с представители на спортните клубове – Епизод 2 (ВИДЕО)

Продължилата 3 часа и половина среща, между кмета на община Ботевград- Иван Гавалюгов и представители на спортните клубове, не излъчи крайни решения относно подобряване прилагането на Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове.

Целта на срещата бе да се направят конкретни предложения за изменение или допълнение на критериите и условията за кандидатстване на клубовете. Разминаване се очерта между индивидуалните и колективните спортове. Писмени предложения бяха постъпили от няколко клуба в общинската администрация. Техни представители имаха възможност да дискутират и направят предложения.

Това бе втора по ред среща с кмета, на която представители на спорта изтъкнаха претенциите си и с какво Наредбата би могла да се актуализира и подобри, за да може за в бъдеще на базата на залегналите в нея критерии, да се разпределят по-справедливо средствата, предназначени за финансово подпомагане с общински средства.

Нека предложенията да бъдат в конкретика, а не с пожелателен характер. Съответният критерии да е нов или променен“, призова кметът. Той припомни, че Наредбата бе изработена от Временна комисия, включваща 10 общински съветници, 4-ма служители на общинската администрация. „Те разглеждаха 8 месеца и анализираха Наредби на други общини и това е сътворено, което аз казах, че не е най-доброто. Не ги обвинявам тях, защото бе ясно какъв ще е крайният резултат, че няма да е най-справедливо разпределението на общинските средства“, подчерта Гавалюгов.

Добринка Николова – треньор от СКЧА “Балкан“ заяви, че клубът е ощетен и трябвало да се заимстват Наредбите от Федерациите. В отговор кметът заяви, че това би затруднило доста работата при актуализация на Наредбата, тъй като тези наредби са n на брой.

Иванка Христова, която по думите ѝ е първият платен спортист по спортна акробатика, заяви, че деца от много възрастови групи от клуба са приравнени към един критерии и че деца участвали в държавни първенства, няма къде да бъдат вписани, съгласно критерия в чл. 9 на Наредбата. Христова попита, как стои въпроса с деца – изявени спортисти , навършили 18-19 години – ще има ли възможност да се задържат в спортните клубове. „Как ще бъде записан техният статут в Наредбата, защото имаме талантливи деца и навършвайки тази възраст отпадат от акробатиката. Ние никога не сме имали мъже и жени?“. Градоначалникът в отговор заяви, че няма нищо против в Наредбата да бъдат записани и спортуващи над 20 г., което на практика означава падане на възрастовото ограничение.

По време на срещата кметът Иван Гавалюгов коментира, че при някои спортове категориите „Младежи“ и „Девойки“ може да е 15 г., а при други 18 г. и наблегна, че прилагането на възрастовия критерий трябва да е въз основа на фактическите години на спортуващите в определения клуб, така както временната комисия е дефинирала тази точка от критерия. Гавалюгов попита присъстващите до каква възраст да бъдат дефинирани. „Тук е важно не в каква възраст се състезава състезателят, а на кака възраст е картотекиран, защото може да участва 3 или 4 възрасти“, мотивира се кметът.

Кметът предложи на треньорите деца до 12 г. да бъдат обхванати в първа възрастова група. След това 13,14 и 15 годишните са следваща група, получаваща с една точка повече.

Относно присъждането на точки, кметът изрази мнение, че точкуването трябва да се извършва според годината, в която е роден състезателят. Не правим диференциация за постигнати резултати при различните възрасти, заяви кметът в отговор на Влади Далаклиев – треньор от клуб „Сунг-Ри“ Ботевград, който попита не се ли ощетява при точкуване примерно един състезател по таекуон-до, който е станал шампион при мъже или юноши.

Ако един състезател от колективните спортове участва в национален отбор и постигне призов резултат – той трябва да влезе в графа за Балканиада или Европейско първенство. Това ще бъде допълнено в наредбата, по думите на Гавалюгов и по предложение на Димитър Иванов (Китаеца), който даде още една препоръка. Според него състезател от местен клуб, който е включен в националния отбор, също трябва да получи общинско финансиране, независимо, че държавата плаща за отбора. Кметът изрази съгласие и по този въпрос.

Oтношение в дискусията на Наредбата взе Цветолюб Илиев от клуб „Сунг-Ри“ Ботевград, който призова общинското ръководство и Комисията за контрол по разпределение на общинските средства за спорт към Общински съвет да се прави разграничение между олимпийски и неолимпийски спортове, да се съобрази нормативният документ с броя на регистрираните педагогически кадри от съответния клуб, участия в олимпийски игри, броят на картотекирани състезатели, класирането при мъже и жени, организирани мероприятия от съответния клуб на територията на община Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *