Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложбата „Гласът на колелетата“ беше представена в Ботевград

На 18 май, по повод Международния ден на музеите, в залата на съвременното изкуство „Хетеротопии“ Исторически музей – Ботевград организираха изложба, посветена на емблематичния ботевградски завод за автобуси „Чавдар“. Тя бе озаглавена „Гласът на колелата“.

Специални гости на изложбата бяха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, зам. -кметът Борис Борисов, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, общинските съветници д-р Веселка Златева и Цанка Маркова и инж. Александър Гавалюгов – зам. директор по развитие и маркетинг в бившия завод „Чавдар“.

Създадена от екипа на Исторически музей – Ботевград, изложбата има мобилен характер и се състои от 25 ролбанера, съдържащи прецизно подбран и анализиран документален и снимков архив. Базирана на книгата на Иван Колев „Автобусите на Ботевград“ и възможна със съдействието на инж. Александър Гавалюгов – зам. директор по развитие и маркетинг в завод „Чавдар“ и на негови бивши колеги. Като комплимент към публиката, добавени са и пет макета на най-популярните модели автобуси, произвеждани в завода.

Директорът на музея Рени Петрова разказа за Международния ден на музеите, историята на завод „Чавдар“ и за това как е възникнала идеята за изложбата „Гласът на колелетата“. „Успяхме да изучим и разгледаме целия архив на инженер Александър Гавалюгов – зам. директор по развитие и маркетинг в завод „Чавдар“ и колегите му. Преди ние да се появим, те вече бяха разказали всичко на Иван Колева, – човекът, който създава преди няколко години един от най-подробните разкази за разкази за производството на автобуси и завод „Чавдар“, разбира се. Свързахме се с него, получихме неговото разрешение да използваме информацията му, която той добре беше събрал. Сканирахме стотици фотографии, документи, набирахме текстове, четяхме и редактирахме, после прередактирахме, а информацията е толкова обемна, особено ако си имаш под ръка един човек като инж. Гавалюгов.„, каза Рени Петрова.

Ботевград е отправната точка на мобилната изложба. Планирано е тя да обиколи и други градове в страната, тъй като нейната цел е да представя Ботевград и музея по най-добрия начин. Следващата дестинация е Историческият музей в Правец, като до там изложбата ще бъде транспортирана с автобус „Чавдар“.

Кураторът на изложбата, д-р Ина Василева сподели, че създаването на изложбата е продължило шест месеца. Тя отправи благодарности към всички, спомогнали за изготвянето на изложбата и по-специално на инж. Александър Гавалюгов за подробните разговори и консултации, по време на търсенето и систематизирането на снимковия материал и огромния набор от статии, видеоматериали, телевизионни интервюта, архивни кадри на преките участници в събитията, които той е предоставил.

Инж. Александър Гавалюгов разказа за началото, даденото от работилницата на Рачо Джамбов през 1924 година., за своите спомени в дългогодишната история на завод „Чавдар“ и за факта, че там е произвеждан автомобил „в истинския смисъл на думата“.

На първо място искам да поздравя организаторите на тази интересна изложба на нашия град, тъй като тя е поводът тази вечер да сме заедно в тази зала. Преди всичко искам да поздравя екипа на Исторически музей – Ботевград, тъй като днес е техният професионален празник – Международният ден на музеите, за което искам да ги поздравя за всеотдайната работа, в резултат на която ежедневно съхраняват нашата памет за миналото и както виждаме – това е част от него.„. Това бе част от словото на секретарят на Общината Стефка Граматикова. Тя връчи на директора на музея Рени Петрова поздравителния адрес от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *